Een bruisend Eindhoven voor iedereen!

Afgelopen dinsdag is het raadsvoorstel Sharing the Vibes behandeld in de raadzaal. 50PLUS steunt de visie voor een levendige stad, maar met nadrukkelijke aandacht voor leefbaarheid en inclusie. Het is belangrijk dat alle inwoners, inclusief bewoners met een beperking, zich welkom voelen in het nachtleven van Eindhoven.

We vragen ons af of er voldoende overleg is geweest met de politie en omwonenden, vooral rondom het Stratumseind. De uitbreiding van nachtactiviteiten kan leiden tot meer geluidsoverlast. Hoe gaat de gemeente dit monitoren en aanpakken?

We zouden bijvoorbeeld graag zien dat de horeca activiteiten organiseert die mensen eerder naar de stad trekken, zoals in het verleden met evenementen als Fiesta del Sol en de Jazzdagen.

Het is super belangrijk dat ook mensen met een kleiner budget kunnen genieten van ons bruisende centrum.

Lees hier het volledige betoog van Piet der Kinderen, commissielid, dat hij heeft gehouden tijdens de raadsvergadering. Laten we samen werken aan een Eindhoven waar iedereen kan genieten, ongeacht leeftijd of achtergrond!

 

 

Antwoorden vragen eigen bijdrage Oekrainers Amstelveen

Antwoorden Regeling opvang ontheemden Oekraïne

17 september 2024

Vanaf 1 juli 2024 betalen volwassen Oekraïense vluchtelingen met eigen inkomsten volgens deze regeling een eigen bijdrage als zij gebruik maken van gemeentelijke opvang. Naar aanleiding van de regeling stelde 50PLUS Amstelveen begin september vragen, waarop de antwoorden inmiddels ontvangen zijn.

Op de vraag of het college op de hoogte is van deze regeling werd bevestigend geantwoord.

Hoeveel Oekraïners worden per 1 juli 2024 opgevangen in Amstelveen en hoeveel Oekraïners (exact of op basis van een beste schatting) daarvan hebben op dit moment betaald werk?
“In de gemeentelijke opvang verblijven op dit moment circa 440 ontheemden uit Oekraïne, waarvan circa 120 kinderen. Wij verwachten dat ongeveer 120 ontheemden in de gemeentelijke opvang over eigen inkomsten beschikken. Dit is nu nog een schatting. De verwachting is dat we eind dit jaar een exacter aantal kunnen geven.”

Hoeveel Oekraïners, dan wel Oekraïense gezinnen, verblijven op een locatie waar eten wordt gekookt dan wel een maaltijd voor hen wordt gekookt en genuttigd?
“In alle locaties van de gemeentelijke opvang zijn kookvoorzieningen. De ontheemden uit Oekraïne zijn zelf verantwoordelijk voor de bereiding van de maaltijden. Er zijn geen ontheemden waarvoor de gemeente de maaltijden verzorgt.”

Op onze vierde vraag of het college het redelijk vindt om ontheemden met een eigen inkomen te laten bijdragen aan de kosten van hun verblijf en zo mee te laten betalen aan de voorzieningen die Amstelveen al haar inwoners biedt werd bevestigend geantwoord.

opvanglocatie Oekraïense ontheemden Amstelveen

Wat heeft het college van B&W van Amstelveen geregeld om de eigen bijdrage per 1 juli 2024, zoals hierboven genoemd, te innen?
“Gemeente Amstelveen is bezig met de voorbereidingen voor de inning van een eigen bijdrage voor gas, water en licht bij Oekraïners die over eigen inkomsten beschikken. Op 1 juli jl. trad een wet in werking die dat verplicht stelt omdat ook andere groepen vluchtelingen een eigen bijdrage betalen als ze een eigen inkomen hebben.

Gemeenten hebben tot 1 januari 2025 de tijd om de wet uit te voeren. In Amstelveen hebben we ervoor gekozen om dit zorgvuldig te doen. Voor de zomer is een projectgroep gestart
om de inning te organiseren. Het invoeren van de eigen-bijdrage-systematiek is een complexe administratieve opgave.

Ook vergt het veel en duidelijke communicatie met de groep ontheemden die in de gemeentelijke opvang verblijven [sic]. Ook de VNG spreekt van een complexe opgave en kijkt hoe zij gemeenten kan ondersteunen bij de invoering.”

Indien het innen van de eigen bijdrage nog niet is geregeld, wat is daar dan de oorzaak van? En heeft u dan het voornemen om dit met terugwerkende kracht, per 1 juli 2024, te innen?
“Zoals in het antwoord op vraag 5 reeds is aangegeven willen wij de invoering van de eigen-bijdrage-systematiek zorgvuldig doen. De regelgeving is in juni afgerond en conform ons uitgangspunt over zorgvuldigheid, hanteren we de ingangsdatum van 1 januari 2025.

Voor de uitvoering van de regeling moeten we kunnen vaststellen of de ontheemden over eigen inkomsten beschikken. Een complicerende factor hierbij is het signaal dat dit inzagerecht voor gemeenten nog niet is geregeld. Het is nog niet duidelijk wanneer deze omissie wordt gecorrigeerd zodat we rekening moeten houden met een vertraagde invoering van de eigen-bijdrage-systematiek.”

Kunt u aangeven dat wanneer er een “eigen bijdrage Oekraïners” wordt ontvangen hoe veel dit naar verwachting op jaarbasis zal zijn en waar die in de gemeentelijke financiën wordt verantwoord? En heeft u enig zicht op het totale financiële effect van deze regeling voor de gemeente Amstelveen?
“De inkomsten uit de eigen bijdrage worden in mindering gebracht op de totale bijdrage die we vanuit het ministerie van J&V [Justitie en Veiligheid – red.] ontvangen ter dekking van de kosten voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne.

Per saldo heeft de gemeente hier geen financieel voordeel van.
De gemeente registreert de bedragen die de ontheemden betalen aan eigen bijdrage en verantwoordt deze middelen aan het Rijk. De inkomsten uit de daadwerkelijk ontvangen bijdragen worden in mindering gebracht op de totale specifieke uitkering die de gemeente in een boekjaar ontvangt voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne.

Vooralsnog is het verder zo dat de uitvoeringskosten voor het invoeren van de eigen-bijdrage-systematiek door de gemeenten moeten worden gedragen.”

Als de uitvoering van deze wijziging niet kan worden uitgevoerd heeft u dan voornemens om, net als meerdere gemeenten al toepassen, de eigen bijdrage aan de welwillendheid van de Oekraïners over te laten?
“Ons streven is uiteraard om de inning van de eigen bijdrage conform de regelgeving uit te voeren. Wanneer dat niet mogelijk is ontstaat een nieuwe situatie die nieuwe keuzes vergt. Wanneer die situatie zich voordoet zullen wij u hierover informeren.”

Kennismaking 50PLUS Eindhoven en Eindhoven Toegankelijk

Op maandag 16 september hadden we een inspirerende ontmoeting met Eindhoven Toegankelijk. Tijdens deze bijeenkomst hebben we kennisgemaakt en besproken hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een toegankelijker Eindhoven.

Het kan iedereen overkomen om plotseling in een rolstoel te belanden door bijvoorbeeld een ongeluk of een plotselinge ziekte. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om een omgeving te creëren die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun fysieke toestand. Toegankelijkheid is niet alleen een kwestie van medeleven, maar ook van rechtvaardigheid en gelijkheid. Laten we samen streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen zich vrij kan bewegen en deelnemen aan het dagelijks leven zonder belemmeringen.

Obstakels voor Mensen met een Beperking
Mensen met een beperking ervaren vaak dat hun grootste obstakels niet voortkomen uit hun eigen fysieke of mentale toestand, maar uit de manier waarop de omgeving is ingericht. Denk hierbij aan ontoegankelijke gebouwen, ontbrekende hellingbanen, smalle doorgangen en het ontbreken van visuele of auditieve hulpmiddelen. Deze omgevingsfactoren maken het moeilijk of zelfs onmogelijk voor hen om volledig deel te nemen aan de samenleving.

Het uiteindelijke doel van de inspanningen van Eindhoven Toegankelijk (deze mensen zetten zich vrijwillig in!) is een samenleving waarin iedereen zonder obstakels kan deelnemen. In een ideale wereld zouden organisaties zoals de onze niet nodig zijn, omdat toegankelijkheid en inclusiviteit vanzelfsprekend zouden zijn. We streven naar een omgeving waarin iedereen, ongeacht fysieke of mentale beperkingen, gelijke kansen heeft om deel te nemen aan alle aspecten van het leven.

Oproep tot Actie
Als je in jouw omgeving iets opvalt dat beter kan met het oog op toegankelijkheid, neem dan gerust contact op. Samen kunnen we de nodige veranderingen doorvoeren
en Eindhoven nog toegankelijker maken!

 

Contact 50PLUS Eindhoven: 50PLUS.fractie@eindhoven.nl
Eindhoven Toegankelijk: info@eindhoventoegankelijk.nl

Vooraankondiging Provinciale Ledenvergadering Zuid-Holland

Beste leden van 50PLUS Zuid-Holland,

Na een bewogen periode is het tijd om samen vooruit te kijken en 50PLUS in Zuid-Holland weer de positie te geven die het verdient. Onze partij blijft zich sterk maken voor een goede en duidelijke stem voor het ouder worden. Met veel enthousiasme zetten we ons in om van 50PLUS Zuid-Holland weer een gezellige, daadkrachtige en betrokken afdeling te maken.

Op zaterdag 30 november 2024 organiseren we een Provinciale Ledenvergadering, waar we u van harte voor willen uitnodigen. Naast het bespreken van actuele politieke ontwikkelingen en de toekomst van onze partij, zullen er verkiezingen plaatsvinden voor een nieuw bestuur in Zuid-Holland. De functies van voorzitter, secretaris en penningmeester staan open voor verkiezing.

Heeft u interesse in een van deze functies? Stuur dan voor 1 november uw CV en een motivatiebrief naar: solliciteren@50pluspartij.nl.

Details van de Provinciale Ledenvergadering:

  • Datum: 30 november 2024
  • Tijd: 10:00 – 12:00 uur
  • Locatie: Gebouw Vredenvoorde, Praathuis, Van Vredenburchweg 967 (begane grond) te Rijswijk

De locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer via buslijn 50 of 23 en ligt op 10 minuten loopafstand van Station Rijswijk.

Wilt u erbij zijn? Stuur een bevestiging van uw aanwezigheid naar: leeuwen.hc@ziggo.nl. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Hoofdbestuurslid Caspar Bielok via e-mail: caspar.bielok@50pluspartij.nl.

We kijken ernaar uit om u op 30 november in Rijswijk te mogen verwelkomen. Uiteraard staat er koffie en thee met iets lekkers voor u klaar!

Met vriendelijke groet,
Henk van Leeuwen
Bestuurslid 50PLUS Zuid-Holland

Reactie 50PLUS op Miljoenennota:

Fiscale maatregelen kabinet pakken teleurstellend uit

50PLUS is optimistisch dat het kabinet Schoof een aantal vastgeroeste dossiers vlot kan trekken. Deze miljoenennota geeft daarvoor het startschot. Dat geldt met name voor  de ambitieuze aanpak van de pijnlijke krapte op de woningmarkt en het in balans brengen van het migratiebeleid met het absorptievermogen van ons land.

De fiscale maatregelen van het kabinet pakken nogal teleurstellend uit. Het kabinet schuift met miljarden om de inkomstenbelasting voor inkomens tot ongeveer € 39.000 met 1,15 % te verlagen. De koopkrachteffecten daarvan vallen echter tegen. Dat komt, omdat de inflatiecorrectie in de belastingtabellen voor 2025 is vastgesteld op slechts 1,2%, terwijl de werkelijk inflatie volgens de ramingen dan rond 3,2% uitkomt. Daarbij komt dat de belastingverlaging mogelijk wordt gemaakt door verlaging van de algemene heffingskorting met – voor gepensioneerden – ongeveer € 165.

De AOW, die is gekoppeld aan het minimumloon, stijgt volgend jaar met 5,4% harder dan de inflatie van 3,2%. Dat is heel positief voor mensen met alleen AOW. Het voordeel van de hogere AOW wordt echter deels weer afgeroomd via andere maatregelen. Zo wordt de IO-AOW (inkomensondersteuning AOW) van € 5,5 per maand per 1 januari afgeschaft.

Het inkomen in box 2 en 3 zal voortaan meetellen bij de vaststelling van de algemene heffingskorting. Dat treft met name ook gepensioneerden, die vanwege het ontbreken van een aanvullend pensioen inkomsten hebben die in box 2 of 3 vallen. In de koopkrachtplaatjes is dat niet zichtbaar, omdat het om individuele gevallen gaat.

Meldingen doen over de openbare ruimte

Naar aanleiding van de zorgen die geuit zijn over de openbare ruimte, willen we graag alle inwoners van Eindhoven, en in het bijzonder onze ouderen, wijzen op de verschillende mogelijkheden om meldingen te doen over problemen in de openbare ruimte.

U kunt een melding maken bij de gemeente Eindhoven op de volgende manieren:

Telefonisch: U kunt bellen naar 14 040. Dit kan handig zijn als u liever persoonlijk
contact heeft of als u moeite heeft met digitale middelen.

Via de website: Ga hier naar de officiële website van de gemeente Eindhoven.

Via de app: Download de BuitenBeter app (klik hier) op uw smartphone.
Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig meldingen te doen, waar u ook bent.

Door actief gebruik te maken van deze meldingsmogelijkheden, kunnen we samen werken aan een betere en toegankelijkere gemeente voor iedereen. Of het nu gaat om problemen met de bestrating, groenvoorziening, vandalisme of andere zaken in de openbare ruimte, uw melding helpt de gemeente om snel en gericht actie te ondernemen.

50PLUS moedigt alle inwoners aan om van deze services gebruik te maken en zo bij te dragen aan een veiligere en prettiger leefomgeving.

50PLUS stelde vragen aan de bezoekers

50PLUS was 30 augustus aanwezig op de open dag ‘Ouder worden’, georganiseerd door het sociale initiatief ‘Gouden Mensen’. We vroegen mensen ‘Waar zouden wij ons als 50PLUS Eindhoven voor in moeten zetten om het leven in Eindhoven voor u zo prettig mogelijk te maken?’ 

Hieronder volgen de belangrijkste punten die naar voren kwamen:

1. Bouwen voor ouderen: Er is een duidelijke behoefte aan meer geschikte
woningen voor ouderen.

2. Sporten in de buitenlucht: Ouderen waarderen de mogelijkheid om buiten te sporten. Ze vinden sportapparaten in de openbare ruimte een goed idee, omdat dit hen stimuleert om actief te blijven en tegelijkertijd van de buitenlucht te genieten.

3. Toegankelijkheid van bestrating: De huidige bestrating wordt niet overal als toegankelijk ervaren, wat gevaarlijke situaties oplevert voor ouderen en mensen met een mobiele beperking.

4. Gebrek aan handhaving: Er is onvrede over het gebrek aan handhaving
in de gemeente

5. Deelbibliotheek als ontmoetingsplek: De bibliotheek in de wijk (deelbibliotheek) wordt gezien als een belangrijke ontmoetingsplek voor ouderen.

6. Groenvoorziening: Er is kritiek op het slechte onderhoud van de groenvoorziening in enkele wijken. Tegelijkertijd is er een wens voor meer groenvoorziening in de gemeente.

7. Zorgen over traject HOV 4 lijn: Er zijn zorgen over de veiligheid bij het oversteken van de toekomstige busbaan. Voor ouderen en met name voor mensen met een scootmobiel.

8. Veiligheidsgevoel: Veel ouderen geven aan zich (’s avonds buiten) onveilig te voelen
in de gemeente.

9. Vandalisme: Er wordt melding gemaakt van problemen met vandalisme.

10. Digitalisering: Veel ouderen ervaren de toenemende digitalisering als problematisch.

Deze resultaten geven een duidelijk beeld van de uitdagingen en wensen van onze oudere inwoners. 50PLUS zal deze informatie gebruiken om zich in te zetten voor verbeteringen op deze gebieden.

 

Woord van Dank | Gouden Mensen

Eigen bijdrage Oekrainers

Regeling opvang ontheemden Oekraïne

Vanaf 1 juli 2024 betalen volwassen Oekraïense vluchtelingen met eigen inkomsten een eigen bijdrage als zij gebruik maken van gemeentelijke opvang.
De Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO) en de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne (BooO) wijzigen.

50 Plus Amstelveen heeft de volgende vragen gesteld aan het college van B&W:

  1. Is het college op de hoogte van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne, die gemeenten oplegt een eigen bijdrage te innen van ontheemden die aan hun kosten kunnen bijdragen, met een implementatieperiode van 6 maanden vanaf 1 juli 2024 en heeft zij het betreffende artikel in de Telegraaf gelezen?
  2. Hoeveel Oekraïners worden per 1 juli 2024 opgevangen in Amstelveen en hoeveel Oekraïners (exact of op basis van een beste schatting) daarvan op dit moment betaald werk hebben?
  3. Hoeveel Oekraïners, dan wel Oekraïense gezinnen, verblijven op een locatie waar eten wordt gekookt dan wel een maaltijd voor hen wordt gekookt en genuttigd?
  4. Bent u van mening dat het redelijk is om ontheemden met een eigen inkomen te laten bijdragen aan de kosten van hun verblijf en zo mee te laten betalen aan de voorzieningen die Amstelveen al haar inwoners biedt? Zo nee, waarom niet?
  5. Wat heeft het college van B&W van Amstelveen geregeld om de eigen bijdrage per 1 juli 2024, zoals hierboven genoemd, te innen?
  6. Indien het innen van de eigen bijdrage nog niet is geregeld, wat is daar dan de oorzaak van? En heeft u dan het voornemen om dit met terugwerkende kracht, per 1 juli 2024, te innen?
  7. Welke voornemens heeft het college van B & W om uitvoering te geven aan de op 1 juli 2024 ingevoerde “Regeling opvang ontheemden Oekraïne” en de “Bekostigingsregeling ontheemden Oekraïne” om te voorzien in de verplichting voor een eigen bijdrage?
  8. Kunt u aangeven dat wanneer er een “eigen bijdrage Oekraïners” wordt ontvangen hoeveel dit naar verwachting op jaarbasis zal zijn en waar die in de gemeentelijke financiën wordt verantwoord? En heeft u enig zicht op het totale financiële effect van deze regeling voor de gemeente Amstelveen?
  9. Als de uitvoering van deze wijziging niet kan worden uitgevoerd heeft u dan voornemens om, net als meerdere gemeenten al toepassen, de eigen bijdrage aan de welwillendheid van de Oekraïners over te laten?