Schoffering, bedreiging en zelfs aanslagen..

De Schaduw van de Schoffering

In het Brabantsdagblad van 8 juli jl. werd een zorgwekkend artikel gepubliceerd over de schofferingen, bedreigingen en zelfs aanslagen die burgemeesters, wethouders en politici tegenwoordig moeten doorstaan. Het lijkt wel alsof schofferen de nieuwe norm is geworden, terwijl respect steeds meer een relict uit een grijs verleden lijkt. Dit doet denken aan de hilarische sketch van Wim Sonneveld over “de gulle lach”, waarin absurditeit en humor hand in hand gingen. Tegenwoordig lijkt het echter alsof elke kleine aanleiding voldoende is om iemand te beledigen, te bedreigen of erger nog, om geweld te gebruiken. Dit is onacceptabel.

Hebben we collectief een klap van de molen gekregen? Is de samenleving gek geworden? Het lijkt er in ieder geval op dat ons stemgedrag deze trend bevestigt. Hoe grover en absurder de uitlatingen van onze politieke vertegenwoordigers, hoe meer we het lijken te waarderen. Dit is niet alleen een Nederlands fenomeen; wereldwijd zien we dezelfde tendens. Van Amerika tot Rusland, van Duitsland tot Frankrijk van Turkije tot Hongarije, er wordt massaal op (uiterst) rechts gestemd. Het is alsof we ons laten leiden door volksmenners die met hun retoriek de schuldigen aanwijzen en ons een duidelijk doelwit geven voor onze frustraties.

In de geschiedenis zijn er talloze voorbeelden van bevolkingsgroepen die als kippen zonder kop achter zulke leiders aanliepen. Deze leiders weten precies de vinger op de zere plek te leggen en creëren een wij-zij-gevoel dat de samenleving verder polariseert. Het resultaat? Een wereld vol achterdocht en verdeeldheid. Wanneer er bovendien aanwijsbare problemen zijn bij overheidsinstanties die al jaren bestaan, zonder dat er oplossingen in zicht zijn, dan is de cirkel rond.
Misschien is het tijd om de echte raddraaiers bij naam te noemen. Laten we ze het schijnheiligheidsmasker afnemen en het ware gezicht van deze figuren zichtbaar maken. Pas dan kunnen we weer hopen dat “de meeste mensen deugen” en dat de raddraaiers aan de figuurlijke schandpaal worden tentoongesteld. Het is tijd voor een herwaardering van respect en een collectieve terugkeer naar een samenleving waarin we elkaar niet alleen met woorden, maar ook met daden waarderen. Is het niet tijd de huidige absurditeit te doorbreken en weer een cultuur van respect en begrip opbouwen.

Henry Liebregts MBA
Voorzitter 50PLUS Noord-Brabant