50PLUS gaat voor behoud van het beste pensioenstelsel ter wereld!
50PLUS gaat voor behoud van het beste pensioenstelsel ter wereld
BEHOUD HET BESTE PENSIOENSTELSEL TER WERELD
Pensioen wordt op termijn slechter met het nieuwe stelsel
Behoud bestaande pensioenafspraken!
In een snel veranderende wereld worden onze zekerheden voortdurend bedreigd. Corona heeft ons laten zien hoe kwetsbaar ons sociale vangnet is. De politiek heeft besloten ons welvaartsvast pensioen, dat door de pensioendeelnemers zelf bij elkaar is gespaard, te vervangen door een systeem van individuele potjes waarvan niemand exact kan voorspellen wat er uiteindelijk van overblijft. Iedereen heeft behoefte aan zekerheid.
Dat geldt ook voor veertigers en vijftigers die nog in de opbouw van hun pensioen zitten.
Pensioen wordt op termijn slechter met het nieuwe stelsel Het aannemen van deze wet was voor 50PLUS een hele grote teleurstelling.
Dit was echter voor de zomer van 2024 al bekend en voor de regeringscoalitie is dit onderwerp ‘een vrije kwestie’. “Ik heb grote zorgen over die nieuwe pensioenwet”, zegt senator Van Rooijen.
“Men tovert prachtige beelden over hogere pensioenen, maar dat zijn bedrieglijke luchtspiegelingen”. De FNV beloofde dat de pensioenen hoger zouden worden maar senator van Rooijen gelooft daar niets van. De gepensioneerden zijn de klos maar ook werknemers worden er niet beter van. Want algemeen wordt verwacht dat werkgevers de pensioenpremies gaan verlagen in ruil voor loonsverhoging en dat betekent op termijn een slechter pensioen. Gepensioneerden zijn buiten de hele besluitvorming gehouden. 50PLUS wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat bestaande pensioenrechten in het bestaande stelsel kunnen blijven. 50PLUS huldigt van meet af aan het standpunt om niet in te varen in het nieuwe pensioenstelsel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is nog niet te laat om te stoppen met de transitie, zodat wij ons solide pensioenstelsel kunnen behouden, maar dan met een reële rekenrente.
Zorgen over de uitvoerbaarheid van het nieuwe stelsel. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is sinds 1 juli 2023 ingegaan en uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle fondsen hun transitie hebben afgerond. Drie kleinere fondsen maken de oversteek en als gevolg daarvan krijgen de eerste gepensioneerden in februari een aangepaste uitkering. De meeste fondsen in januari 2026 en hebben daartoe eentransitieplan opgesteld waaruit blijkt wat de effecten zijn en hoe bepaalde groepen gecompenseerd gaan worden.
Vanuit de pensioensector klinken er vooral zorgen over de
uitvoerbaarheid: de overgang naar het nieuwe stelsel blijkt nu al een kostbare en tijdrovende operatie te zijn. Wanneer pensioenfondsdeelnemers tegen invaren stemmen, dan zouden pensioenfondsen twee systemen naast elkaar moeten aanhouden: de rekening daarvan komt bij de deelnemer terecht. Ze wijzen er bovendien op dat invaarreferenda de transitie dermate vertragen dat de kosten verder oplopen.