50PLUS voor afschaffen bedenktijd bij afbreking zwangerschap
De 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer is van mening dat de aangenomen motie Ellemeet/Ploumen inzake het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet afbreking zwangerschap (Waz) waarbij de verplichte beraadtermijn van vijf dagen wordt afgeschaft en vervangen wordt door een flexibele termijn in samenspraak tussen arts en de vrouw, in principe recht doet aan het vereiste van zorgvuldige besluitvorming en in feite meer maatwerk biedt op het gebied van zorg.
Dat standpunt nam 50PLUS-Senator Martine Baay in bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet afbreking zwangerschap (Waz).
Martine Baay stelde dinsdsag 14 juni in de Senaat dat het evenwicht tussen de keuzevrijheid van de vrouw die zich in een noodsituatie bevindt enerzijds en de bescherming van het ongeboren leven anderzijds voor vrijwel iedereen zeer lastig te bepalen is. Het is een afweging van waarden waarvan de uitkomst voor eenieder verschillend kan zijn, zei ze.
Een zorgvuldige en weloverwogen besluitvorming tot het nemen van onomkeerbare stappen vereist volgens haar zorgvuldige procedures. Ze meent dat de thans nog verplichte beraadtermijn, zodat na het artsenbezoek de vrouw alsnog in staat wordt gesteld haar eerder genomen beslissing opnieuw te heroverwegen, daartoe kan bijdragen.
Het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet afbreking zwangerschap (Waz) richt zich op het afschaffen van de verplichte minimale beraadtermijn van 5 dagen voor afbreking van zwangerschappen.
Daarover zei Martine Baay: “De huidige bepaling van vijf dagen bedenktijd is artificieel, geldt voor iedere zwangere vrouw ongeacht haar situatie en zal voor de ene vrouw mogelijk als tekort en voor de andere vrouw als te lang worden ervaren. Daarnaast kan de verplichting van een vijf dagen bedenktermijn, zeker voor de gevallen die op de grens van keuze voor afbrekingsmogelijkheden zitten, een beperking van behandelingsmethoden opleveren.”
Lees HIER het volledige betoog van Martine Baay.
© 14 juni 2022