50PLUS werkt mee aan rapport effectiviteit antidiscriminatie

Over het door de Parlementaire Onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatie uitgebrachte rapport ‘Gelijk recht doen: Een parlementair onderzoek naar de mogelijkheden van de wetgever om discriminatie tegen te gaan’ is dinsdag 13 september een debat gehouden. Aan het rapport heeft 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay 1,5 jaar meegewerkt.

Het rapport was eerder op die dag gepresenteerd. Zittend naast de voorzitter van de commissie achter de regeringstafel legde Martine Baay namens de 50PLUS-Senaatsfractie de nadruk op de nog steeds veel voorkomende leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt.

Het rapport wordt zowel aan de Tweede Kamer als aan de regering aangeboden zodat de focus blijft om discriminatie te voorkomen en verder terug te dringen. De commissieleden ontvingen veel complimenten voor het vele verrichte werk dat zij naast hun reguliere senatorschapswerkzaamheden moesten vervullen.

De openbare gesprekken van de onderzoekscommissie vormden de sleutelfase in het onderzoek. Dit middel biedt de Eerste Kamer conform het Reglement van Orde de mogelijkheid ‘personen te horen van wier oordeel zij kennis wenst te nemen’. Voor deze gesprekken werden uitvoerders met praktijkervaring, wetenschappers en belangenbehartigers van de vier domeinen van het onderzoek – arbeidsmarkt, onderwijs, sociale zekerheid en politie -uitgenodigd. Het doel was om over de geselecteerde discriminatie-problemen te spreken om zo te leren van ieders ervaringen. Naast de vier domeinen zijn er ook gesprekken waarin de meer domein overstijgende onderwerpen aan bod komen.

 

Op de foto boven: In het midden 50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay 1,5 jaar meewerkte aan het rapport.

Op de foto onder: van linksaf Hamit Karakus, Martine Baay, Greet Prins, Ruard Ganzevoort, Paul Fentrop, Petra Stienen en Henk Jan Meijer, leden van de onderzoekscommissie. Het rapport Parlementaire Onderzoekscommissie ‘Gelijk recht doen’ kwam tot stand onder verantwoordelijkheid.

© 13 september 2022