50PLUS wil invoering nieuwe pensioenstelsel pas in 2032
Compromisvoorstel rond nieuwe pensioenwet
Overdragen oude rechten in nieuw pensioenstelsel pas in 2032
De Eerste Kamerfractie van 50PLUS heeft NSC-leider Pieter Omtzigt in een onderhandse brief een compromisvoorstel voorgelegd om de invoering van het nieuwe pensioenstelsel zo veilig mogelijk te laten verlopen. De opbouw van rechten in het nieuwe pensioenstelsel zou al kunnen beginnen voordat de oude pensioenrechten worden overgedragen (‘ingevaren’) aan het nieuwe stelsel. Dat heeft als voordeel, dat de enorme uitvoeringsdruk in de tijd wordt gespreid en dat de kinderziektes uit het nieuwe stelsel dan kunnen zijn overwonnen. Het overdragen van de oude rechten aan het nieuwe stelsel zou in 2032 kunnen plaatsvinden. Dit compromisvoorstel is de afgelopen weken voorbereid en besproken met een aantal deskundigen en betrokkenen bij de pensioensector, die dit een haalbare weg achten.
De suggestie aan Pieter Omtzigt is een reactie op alarmerende berichten vanuit de pensioensector en het ontbreken van concrete voorstellen in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie. De toekomst van de pensioenen is een ‘vrije kwestie’ tussen de regeringspartijen. Met name bij NSC bestaan veel zorgen over de nieuwe pensioenwet.
Uit een recente enquête van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële markten (AFM) blijkt dat het aantal pensioenfondsen dat in 2025 overstapt naar het nieuwe stelsel, hard is gedaald. Van de 184 pensioenfondsen zijn er nu nog slechts 14 pensioenfondsen die eventueel van plan zijn volgend jaar al de stap naar het nieuwe pensioenstelsel te maken. De meeste pensioenfondsen denken aan een stap in 2026 of in 2027, terwijl er nu ook al 5 pensioenfondsen zijn die op de uiterste datum van 1 januari 2028 koersen.
Volgens senator Martin van Rooijen hoeft het geen verbazing te wekken dat de pensioentransitie grote vertraging oploopt. ‘Het invaarproces is een buitengewoon complexe operatie Het gaat om enorme aantallen deelnemers en vele honderden miljarden aan pensioengeld. De voorstanders van het nieuwe pensioenstelsel zijn in hun pleidooien wat al te lichtvaardig voorbij gegaan aan de uitvoeringsaspecten van deze immense en nooit eerder vertoonde financiële operatie’.