Petra van Veeren - Foto: Geert van Tol

Petra van Veeren staat op plek 13 van de kandidatenlijst van 50PLUS. Zij is pas 42 jaar, maar kiest bewust voor 50PLUS. Als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie heeft ze al de nodige ervaring opgedaan die haar straks goed van pas komt. “Je kunt altijd het verschil maken, ook al ben je maar in je eentje.”

Petra van Veeren woont in Amsterdam en werd geboren in 1974. Ze begon als verzorgende in de ouderenzorg. Daarna werkte ze in diverse functies als manager en beleidsmedewerker. Haar specialisme is de ouderenzorg. In haar vrije tijd mag Petra graag hardlopen.


Wat drijft je om kandidaat voor 50PLUS te zijn?

“Sinds enkele jaren ben ik beleidsmedewerker van de huidige fractie. Meer en meer ben ik overtuigd geraakt van de noodzaak én de potentie van onze partij. Daarom zet ik me nu dagelijks met hart en ziel in voor de belangen van 50-plussers op diverse terreinen, van zorg tot onderwijs, van veiligheid tot wonen. Want dat is hard nodig! En dat wil ik heel graag blijven doen. Mijn groot rechtvaardigheidsgevoel en gedrevenheid zijn hierbij onmisbaar.”


Welke punten uit het verkiezingsprogramma van 50PLUS spreken je het meest aan?

“Met de WMO is er veel ongelijkheid ontstaan tussen gemeenten in de beschikbaarheid van voorzieningen. Mensen in vergelijkbare situaties kunnen in de ene gemeente wel ondersteuning ontvangen, en in de andere niet. Het credo ‘maatwerk’ dreigt ondergesneeuwd te raken bij het streven naar doelmatigheid en dat mag niet gebeuren. Een gemeentelijk basispakket dat overal beschikbaar is kan veel onduidelijkheid wegnemen: bij mensen die zorg nodig hebben én bij gemeenten. Gemeenten worden hierbij ondersteund. Daarnaast is het nodig om blijvend in te zetten op de kwaliteit van verpleeghuizen en op de beschikbaarheid van goed opgeleid en gewaardeerd verzorgend en verplegend personeel. Een passende beloning hoort daarbij! Er moet in de gezondheidszorg veel meer ingezet worden op preventie. De helft van de Nederlanders heeft overgewicht! Onder 50-plussers is dit percentage zelfs 60 procent. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk het is een gezonde leefstijl erop na te houden. Voldoende lichaamsbeweging, niet roken en gezond eten dragen bij aan het welbevinden, minder gezondheidsklachten en het verminderen van medicijngebruik. Daarmee worden veel zorgkosten voorkomen! Een brede en langdurige aanpak is hard nodig! Een speerpunt voor mij zijn ook de maatregelen om meer 45-plussers aan het werk te krijgen en te houden. De hoge, met name langdurige, werkloosheid onder ouderen is een enorm maatschappelijk probleem. Ruim 400.000 45-plussers zijn langdurig werkloos of ontvangen een bijstandsuitkering. De financiële en sociale consequenties hiervan zijn enorm, zowel voor de persoon zelf als voor de maatschappij.”


Waarom moet een kiezer op 50PLUS stemmen?

“50PLUS biedt in mijn ogen uitkomst voor 50-plussers die zich niet gehoord voelen en die zich niet meer kunnen vinden in de traditioneel linkse of rechtse partijen. Als veertiger en jongste kandidaat op de lijst laat ik zien dat het belangrijk is om vooruit te kijken. Nee, ik ben niet 50-plus, maar net als de meesten hoop ik dat wel te worden! Het is voor iedereen belangrijk dat er een goede ouderenzorg is, een goed pensioenstelsel en een arbeidsmarkt waarop ook 50-plussers op waarde worden geschat.”


Welke kennis en ervaring breng je mee?

“Voordat ik als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer kwam werken, heb ik in de ouderenzorg gewerkt. Eerst aan het bed, later ook als manager en beleidsmedewerker. In de Tweede Kamer heb ik me naast de portefeuille VWS met name beziggehouden met Wonen, Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Mijn ervaring in het zorgveld en de kennis die ik in de Tweede Kamer heb opgedaan, zeker ook van het politieke proces, maakt dat ik breed inzetbaar ben!”


Waar maak je je boos over?

“Onrecht. Als ik iets onrechtvaardig vind, kan ik me daar erg over opwinden. Dan wil ik niets liever dan bijdragen aan een oplossing. Dit is iets dat mij dagelijks motiveert om in de Tweede Kamer te werken.”


En waar word je blij van?

“Elk stapje vooruit! Als kleine fractie lukt het niet altijd om gedaan te krijgen waar je voor staat, en zeker niet in één keer. Soms moet je kleine stapjes nemen om vooruit te komen. Als je dan merkt dat je andere partijen meekrijgt in je doelen, geeft dat veel voldoening.”


Wat is je persoonlijke slagzin voor de verkiezingen?

“Waar een wil is, is een weg!”


Heeft Kamerlid worden eigenlijk wel zin? Wat kun je nu veranderen?

“Kamerlid worden heeft zeker zin! De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat je zelfs als eenmansfractie het verschil kunt maken. Dankzij 50PLUS staan ouderen eindelijk op de politieke agenda, iets dat voorheen niet het geval was. Als Kamerlid heb je de kans om kleine en grote dingen te verbeteren. En die kans wil ik met beide handen aangrijpen!”


> Meer weten over Petra? Volg haar op Facebook en Twitter!

> Ga naar onze verkiezingspagina en lees ook de overige interviews met de kandidaat-Kamerleden van 50PLUS!


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!