Henk Krol tijdens het Carrédebat in discussie met journaliste Diana Matroos

“En hop, daar had Krol zijn verloren zetels weer terug.” Dat schreef columnist Han Lips in Het Parool. Beter is het optreden van Henk Krol in het Carrédebat op zondagavond 5 maart niet samen te vatten. Diezelfde avond en de volgende dag regende het complimenten. Van gewone Nederlanders, maar ook van gezaghebbende politieke commentatoren. Henk Krol is weer terug!

Niet dat Henk ooit weg was, maar eind februari stortten de politieke tegenstanders en de media zich als hongerige haviken op onze lijsttrekker. Een ongelukkige uitspraak over de AOW en een verspreking werden hem dag-in-dag-uit nagedragen. Dat veroorzaakte een tijdelijke dip in de peilingen, maar die peilingen worden pas op 15 maart realiteit.


Vertrouwen

Na het debat van 5 maart is er alle reden om de volgende peilingen met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens een oppervlakkig onderzoekje na het debat zou Jesse Klaver de ‘winnaar’ zijn, met Henk Krol op de vierde plaats. Maar daar hechtte Wouter de Winther, chef van de politieke redactie van De Telegraaf, weinig waarde aan. Volgens hem was het Henk Krol die zijn stempel heeft weten te drukken op het debat. Volgens De Winther ‘is dat voorwaar een prestatie. Hij kan kiezers terugwinnen die hij afgelopen week is kwijtgeraakt’. In zijn krant stond de veelzeggende paginabrede kop ‘Applaus voor Henk Krol’.


Vol lof

En De Telegraaf was niet de enige. Ook andere media waren vol lof over het optreden van de lijsttrekker, met name in het één-op-één interview met Diana Matroos. Hij liet zich door haar agressieve manier van interviewen niet van de wijs brengen. “Hij had zichtbaar een leuke avond. Waar zijn collega’s enige zenuwen met zich meedroegen om op het juiste moment te pieken, was Henk Krol volledig in zijn element. Nog nooit zag ik iemand zo soepel van een verwijtend vingertje overstappen op een geamuseerde lach, Krol deed het keer op keer”, schreef de politieke redactie van HP/De Tijd op zijn website.


Niet gehoord

Henk Krol was na afloop zelf ook zeer enthousiast over het debat. Gevraagd naar zijn opvallende moment met presentatrice Diana Matroos: “Ik sta hier niet voor mezelf. Veel ouderen hebben het gevoel niet gehoord te worden door de gevestigde politiek.” Zo fel als het gesprek was, Krol had ervan genoten. In de woorden van politiek commentator Joost Vullings van de NOS: “Krol verliet het podium alsof hij de Champions League had gewonnen. Duidelijk een man met theaterervaring.” Waar zijn collega Xander van der Wulp aan toevoegde: “Ik zag iemand die zich kranig weerde na twee rotweken in de campagne”.


Goed aangevoeld

De Telegraaf gaf beeldend weer hoe het interview met Diana Matroos verliep. “Matroos was de taak gegeven om ‘lastige vragen’ af te vuren op de lijsttrekkers. Daarbij leek ze niet echt geïnteresseerd in de antwoorden. Henk Krol leek de irritatie in het publiek en in menig huiskamer hierover goed aan te voelen en overschreeuwde zijn gastvrouw. Daarmee wist hij applaus en gejoel in de zaal op te wekken. Toen ze de volgende vraag stelde, gaf hij aan die niet goed te kunnen verstaan vanwege het luide geklap. Na zijn bliksemoptreden oogstte hij een ovatie, waar zelfs de ervaren debatkanonnen als CDA’er Buma en D66’er Pechtold zichtbaar van onder de indruk waren. Henk Krol glimlachte tevreden”, aldus De Telegraaf. En Mark Rutte complimenteer Henk met een stevige handdruk. 

De bekende dj Coen Swijnenberg van Radio 538 was ook positief over Henk Krol, zo blijkt uit deze tweet
De bekende dj Coen Swijnenberg van Radio 538 was ook positief over Henk Krol, zo blijkt uit deze tweet 


Gesprek van de dag

Het Binnenhof, de politieke nieuwsbrief op de website van De Volkskrant, stelde vast dat  een campagne nooit verloren is, totdat de laatste stembus sluit. “Dat heeft Henk Krol uitstekend begrepen. Hij werd vandaag wat Lodewijk Asscher had willen zijn: het gesprek van de dag, de meest besproken man van de avond. Als een opgehitste bokser verscheen Krol in de ring: de vinger priemend omhoog, vol in de tegenaanval op elke kritische vraag. En geen enkele vergissing meer. Een ovationeel applaus uit de zaal was zijn deel”, aldus de Volkskrant. Het Financieel Dagblad stelde vast:  Henk Krol van 5OPlus revancheerde zich in het debat voor een serie zwakke optredens. En politiek journalist Lucas Benschop van nu.nl twitterde: ‘De enige relatieve gamechanger die ik heb kunnen waarnemen is het hervonden zelfvertrouwen van Krol’.


Alle hoeken op het toneel

In het AD had politiek columnist Frank Poorthuis felle kritiek op de opzet van het debat, maar zijn conclusie was duidelijk. “Ja, ik denk dat Henk Krol de avond gewonnen heeft. Hij deed het enige wat je in zo’n situatie kunt doen: terugschreeuwen. Terugdrammen. Die mevrouw, die Diana Matroos die zich had voorgenomen iedereen maximaal 15 seconden aan het woord te laten, die mevrouw kon tegen Henk Krol niet op. Die liet haar alle hoeken van haar afgepaste vierkantje op het toneel zien.”


Complimenten

Ook op Twitter en Facebook regende het complimenten. De vroegere CDA-staatssecretaris en campagneadviseur Jack de Vries twitterde: ‘Los van de inhoud; hulde voor Krol bij Matroos’. Nog een paar andere: ‘Haha. Henk Krol gooit een matroos overboord’, ‘Henk Krol weet te overtuigen’, ‘Zwaar onder de indruk van Krol. Wie had dat gedacht!‘, ‘Ik vond Henk Krol ook heer en meester in het debat. Eigenlijk was hij de winnaar en Klaver laatste, maar ach die is nog jong’ en ‘Wat heeft Jan Nagel in de koffie van Henk Krol gedaan?’ Politiek commentator Tom Jan Meeuws van NRC Handelsblad vermoedde: ‘Henk Krol heeft een extra druivensuikertje genomen’.

© 7 maart 2017


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!