Op steeds meer plaatsen is contant geld in de ban gedaan. In meer en meer winkels, het OV en zelfs bij gemeenten kan uitsluitend nog met een pinpas worden betaald. De Nederlandse Bank waarschuwt dat de cash-loze maatschappij een gevaar is voor kwetsbare groepen, zoals ouderen.

Betaalpas geld - Foto: Harry Breugom

Op steeds meer plekken is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Het afrekenen van een rondje op het terras kan steeds vaker niet meer met een briefje van twintig. Hetzelfde geldt voor aankopen doen in sommige winkels, voor het kopen van een buskaartje of zelfs het voldoen van de leges voor een paspoort of uittreksels. De meeste winkeliers geven de voorkeur aan betaling met pinpassen omdat dat veiliger en goedkoper is. En in veel dorpen is al geen pinautomaat meer te vinden. De pinpas is in steeds meer gevallen het enig geaccepteerde betaalmiddel, ook – en zelfs – al in diverse gemeenten in ons land.

Wettig betaalmiddel

50PLUS maakt zich zorgen om de trend dat in steeds meer winkels aan de kassa en aan balies van gemeenten niet meer met contant geld kan worden betaald. Munten en geldbiljetten zijn een wettig betaalmiddel en er zijn mensen – vaak ouderen – die niet met internetbankieren of de pinpas kunnen of willen omgaan. Aan de andere kant ziet 50PLUS ook de voordelen van cash-loos betalen, bijvoorbeeld voor de veiligheid.

Kwetsbare groepen

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat kwetsbare groepen zoals ouderen minder toegang krijgen tot het winkelaanbod als het gebruik van contant geld nog veel verder afneemt. “Digitalisering mag er niet toe leiden dat bepaalde consumenten achterblijven en mogelijk worden uitgesloten van het betalingsverkeer”, zo waarschuwt DNB in het rapport ‘Visie op Betalen 2018-2021’.

Euromunten en briefje vk Foto Carlos Paes FreeImagesDaling contante betalingen

Mensen kunnen nu nog bijna overal terecht met bankbiljetten en munten, maar de tendens is dat contant geld steeds minder geaccepteerd wordt. In Nederland daalde het aantal contante betalingen in 2017 naar 2,7 miljard, tegen 3,8 miljard betalingen met de pinpas. Zweden is op dit gebied veel verder. In het Scandinavische land is nog maar 15 procent van alle betalingen contant. Daardoor dreigen bepaalde groepen in de verdrukking te komen, zo waarschuwde de Zweedse nationale bank onlangs. Het gaat volgens de Riksbank met name om ouderen, laaggeletterden en toeristen.

Uitgavenpatroon

De achterban van 50PLUS wil dat contant betalen mogelijk blijft, ook bijvoorbeeld bij gemeentelijke loketten. De afgelopen maanden kregen we vele tientallen mails van ouderen die vrijwel zonder uitzondering pleitten voor behoud van cash geld. Veel ouderen vinden dat ze een beter zicht op hun uitgavenpatroon hebben als ze met munten en biljetten betalen.  

Groen licht

50PLUS heeft over het gebruik van cash geld in onze samenleving een debat aangevraagd in de Tweede Kamer. Martin van Rooijen van 50PLUS vroeg om een breed debat: niet alleen over de rol van de gemeenten, maar over de positie van contant geld in onze héle Nederlandse samenleving. Het Kamerlid van 50PLUS kreeg groen licht van alle politieke partijen voor het voeren van deze discussie. Het debat over de rol van contant geld in onze samenleving zal binnenkort plenair – in de grote zaal van de Tweede Kamer – worden gehouden.

Uw mening

50PLUS heeft al heel veel mails gekregen over contant geld, maar we zijn ook benieuwd naar uw mening. Wat is uw standpunt over betalen in winkels, in de horeca, het openbaar vervoer en bij gemeenten? Hebt u ideeën, voorstellen of wilt u uw mening hierover kenbaar maken, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. ‘Contant geld in onze samenleving’. Uw inbreng wordt meegenomen bij de voorbereiding van het debat over dit thema.

Contant betalen is een recht

© 5 juni 2018 – Foto: Harry Breugom