Binnenkort vindt er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over afbouwmedicatie. 50PLUS vroeg om dit gesprek. “Ik wil duidelijkheid over de vergoeding van afbouwmedicatie door de zorgverzekeraars”, aldus Kamerlid Simon Geleijnse. 

Taperingstrips Afbouwmedicatie rapporten

In de Tweede Kamer komt een rondetafelgesprek over afbouwmedicatie. Kamerlid Simon Geleijnse van 50PLUS had om zo’n gesprek met onder meer (ervarings)deskundigen en zorgverzekeraars gevraagd. Afbouwmedicatie – verpakt in taperingstrips – is nodig om bijvoorbeeld antidepressiva af te bouwen. Ook het afbouwen van slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en anti-epileptica kan met taperingstrips.

Niet vergoed

Afbouwmedicatie wordt niet (meer) standaard vergoed door zorgverzekeraars. “Tot in 2016 werden die taperingstrips nog wel door enkele verzekeraars vergoed, uit coulance. Maar inmiddels is dit niet meer het geval”, vertelt Simon Geleijnse. “Dat komt onder meer doordat er onduidelijkheid is over wetenschappelijk bewijs of deze afbouwmedicatie wel echt werkt.”

Patiënten ondersteunen

Om voor iedereen duidelijkheid te krijgen vroeg 50PLUS om een rondetafelgesprek over afbouwmedicatie. “Ik wil graag weten welke afbouwmedicatie nu wel en welke niet voor vergoeding in aanmerking komt”, legt Kamerlid Geleijnse uit. “En welke gevolgen het zorgvuldig of onzorgvuldig afbouwen van deze geneesmiddelen heeft, zowel op het gebied van gezondheid en welzijn, als op het gebied van kosten.” Het Kamerlid van 50PLUS wil helder krijgen wat er moet gebeuren om de onduidelijkheid rond afbouwmedicatie weg te nemen. “Welke stappen zijn er nodig om patiënten die willen afbouwen te ondersteunen, zodat het op een voor hen verantwoorde wijze kan plaatsvinden?”

Meepraten

Het rondetafelgesprekgesprek gaat er komen, zo werd vandaag besloten, en vindt idealiter plaats voordat de Tweede Kamer op 26 juni over Pakketbeheer gaat praten. De Vereniging Afbouwmedicatie zal voor het gesprek uitgenodigd worden om namens de patiënten mee te praten. Andere genodigden zijn Zorgverzekeraars Nederland, een onderzoeker van de Universiteit Maastricht, een apotheker en een psychiater.

© 24 april 2019