De dreigende kortingen op pensioenen moeten van tafel! 50PLUS blijft daar vol voor strijden! Zonder de dreiging van kortingen is het pensioenplan van minister Koolmees echter kansloos. Hij weet dat hij met de vijf tot tien miljoen pensioendeelnemers zal moeten blijven sollen. Een terugblik op een half jaar touwtrekken aan ons pensioen.

Martin van Rooijen (midden) in overleg in Vak K

Martin van Rooijen (foto, midden) blijft strijden tegen de dreigende kortingen op de pensioenen. "Premier Rutte zou leiderschap moeten tonen en de dreiging van kortingen voor vijf tot tien miljoen deelnemers – oud én jong – van tafel moeten halen", stelt het strijdbare Kamerlid van 50PLUS. "Het gaat om kortingen die kunnen oplopen tot liefst 10 procent!" In een debat over Europa (op donderdag 25 april) wilde Martin van Rooijen weten waarom in Frankrijk de pensioenen wél geïndexeerd zullen gaan worden. "In een land met een tekort van meer dan 3 procent! Misschien kan premier Rutte president Macron uitleggen waarom in ons financieel veel sterkere land pensioenkorting dreigt voor miljoenen deelnemers. Macron zal zich ongetwijfeld beroepen op sterk leiderschap. Hier zou het van sterk leiderschap getuigen als de premier zich hard maakt om de pensioenkortingen van tafel te krijgen”, aldus Martin van Rooijen tegen Mark Rutte.

Laten we even terugkijken naar wat er allemaal is gebeurd vanaf het moment in november dat de pensioenonderhandelingen spaak liepen tot nu. Na het klappen van de pensioenonderhandelingen komt minister Wouter Koolmees met een brief. Dat is een regelrechte oorlogsverklaring aan de polder. Het kabinet biedt helemaal niets substantieels, maar houdt zelf wel vast aan een totale afbraak van ons pensioenstelsel. Onomkeerbare stappen als antwoord op een niet bestaand probleem. Het is niets minder dan chantage en de kortingen blijven op tafel. De troefkaart van Koolmees zijn de dreigende kortingen. Dat buit hij ten volle uit bij de uitvoering van zijn D66-agenda.

Bonden willen ten minste de AOW-leeftijd bevriezen

De sociale krachten in de polder zetten de tegenaanval in. Ondertussen gaat de meerderheid van het kabinet in de Eerste Kamer verloren. De bonden gaan voor de Eerste Kamerverkiezingen zelfs helemaal niet meer aan tafel. Zij willen ten minste de AOW-leeftijd bevriezen op  66 jaar en een minder steile koppeling aan de levensverwachting. 

De PvdA is misschien wel over te halen voor een habbekrats

Na de Eerste Kamerverkiezingen komt er ineens beweging. De druk op de bonden om weer aan tafel te komen wordt opgevoerd, waarbij de dreigende kortingen wederom als breekijzer worden gebruikt. Het kabinet opent gesprekken met de PvdA. Die partij is misschien wel over te halen voor een habbekrats. Maar ondertussen neemt de dreiging van kortingen nog verder toe door de alsmaar verder dalende rente. Daar lijkt geen einde aan te komen. Nederlandse obligaties zijn een ‘safe haven asset’ en de ECB blijft de rente maar manipuleren om de eurozone overeind te houden, terwijl de Europese bank onze pensioenen omver duwt. De risicovrije rente RTS staat op een dieptepunt: dicht bij 0 na de laatste renteverklaring van Draghi.

Asscher overlegt met de wolven over een jachtverbod

Koolmees gaat gezellig op de koffie bij AOW-slager Lodewijk Asscher. Met de wolven overleggen over een jachtverbod. Een onzalige samenwerking tussen partijen waarvan de één de AOW heeft verkwanseld en de ander op het punt staat om hetzelfde te doen met het pensioenstelsel. Maar Koolmees sprak ook met GroenLinks, want er moeten zetels gesprokkeld worden. Onder tijdsdruk, want de minister wil zijn kans pakken. Zonder de dreiging van kortingen is zijn pensioenplan kansloos. Hij weet dat hij met de vijf tot tien miljoen pensioendeelnemers moet blijven sollen, anders is hij zijn onderhandelingspositie kwijt. Het cynisme van de politiek ten top.

De dreigende korting als breekijzer

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) voert de druk op. De centrale bank positioneert zich als een politieke partij met een eigen programma, maar zonder zetels. Ook DNB gebruikt de dreigende kortingen als troefkaart en breekijzer om een  nieuw stelsel te forceren. Maar 50PLUS buigt niet. Samen met politieke vrienden zullen wij het momentum van Koolmees breken.

De eisen van 50PLUS zijn redelijk:
• Kortingen van tafel, los van de onderhandelingen
• De rekenrente: naar verwacht rendement voor premies én verplichtingen
• De lange-termijnrekenrente UFR op Europese leest (dus hoger!)
• Doorsneepremie niet afschaffen, óf volledig compenseren
• Life-cycle beleggen: tegen! Dat gaat ten koste van het rendement
• AOW-leeftijd: ten minste bevriezen op 66, vasthouden aan 65 jaar erna

50PLUS steunt de bonden om de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar en daarnaast een veel minder steile koppeling aan de levensverwachting. Het kabinet is slechts bereid om terug te nemen wat nog niet is ingevoerd. Een sigaar uit eigen doos en geen structurele maatregel. Een bevriezing van AOW-leeftijd op 65 jaar is betaalbaar, zowel op korte als op lange termijn. Sinds 2015 is het financieringstekort van 2 procent omgeslagen in een overschot van 1,2 procent. Dat is een verbetering met 20 miljard euro!

Durft Jeroen Dijsselbloem Koolmees de waarheid te zeggen?

De commissie Parameters komt op 1 mei met een advies over de parameters voor het verwacht rendement. Onderdeel van de opdracht is ook te kijken naar de UFR, de rekenrente op lange termijn. We zullen zien en meemaken of commissievoorzitter Jeroen Dijsselbloem aan Koolmees de waarheid durft te zeggen of dat hij als een echte PvdA’er gewoon keurig op tijd zijn bijdrage levert aan de afbraak van onze pensioenen. •

Bekijk de video: Kamerlid Martin van Rooijen vraagt het minister-president Rutte nog een keer klip en klaar: Is Rutte bereid de pensioenkortingen - die dreigen voor 5 tot 10 miljoen Nederlanders - van tafel te halen? Klik hier!

© 24 april 2019