Fluitje

 

50PLUS wil van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie weten waarom het luchtalarm gaat verdwijnen. Volgens de politieke partij zullen veel mensen daardoor uitgesloten worden van een urgente alarmmelding, omdat zij geen toegang hebben tot social media, een mobiele telefoon of internet.


Waarom moet het luchtalarmering afgeschaft worden?, vraagt 50PLUS zich af. “De bekende sirene is een simpele maar doeltreffende manier van landelijke alarmering”, vindt Tweede Kamerlid Henk Krol. “Iedereen zit meteen rechtop. Daarom moet het luchtalarm behouden blijven.”

“Het luchtalarm levert bij iedereen een directe associatie op met gevaar”, legt Henk Krol uit. “Oud, jong, online of niet, vrijwel iedereen weet meteen dat er iets aan de hand is. Met een alarmmelding via mobiele telefoon of social media kan dat anders zijn: de associatie met gevaar is er niet bij een binnenkomend sms’je. Bij sommige mensen tingelt de telefoon de hele dag door.”

Volgens Krol hebben veel ouderen geen mobiele telefoon, of ze doen niet aan social media. “600.000 ouderen hebben geen toegang tot internet en dat zal ook niet gaan gebeuren. En wat te denken van de ongeveer 1 miljoen laaggeletterden in Nederland? Zij worden allemaal uitgesloten voor een groot deel van de alarmering.”  

“Als internet om wat voor reden dan ook uitvalt, is al een groot deel van de manieren om te kunnen alarmeren buiten gebruik”, wijst Henk Krol op nog een nadeel van eventuele afschaffing van de bekende sirene. “’s Nachts heeft ook lang niet iedereen zijn mobieltje aan staan. Luchtalarmering werkt dag en nacht.”