U woont of verblijft in het buitenland, maar wilt bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart wel stemmen op 50PLUS? Stemmen vanuit het buitenland; zo werkt dat!

Stem uit buitenland 2021

De komende Tweede Kamerverkiezingen staan gepland op 17 maart 2021. Om te kunnen stemmen moet u zichzelf eenmalig registreren als kiezer buiten Nederland. Hoe u dit moet doen, hangt er van af of u (nog) wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente.


Als u niet ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente

Wilt u deelnemen aan de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar woont u niet meer in Nederland? Dan dient u zich online aan te melden bij de gemeente Den Haag. U krijgt vervolgens de documenten waarmee u kunt stemmen per post toegestuurd. Let op: uw registratie moet uiterlijk op 3 februari 2021 bij de gemeente Den Haag binnen zijn! Om te registreren: klik hier

Heeft u zichzelf al eerder (maar wel ná 1 april 2017) bij de gemeente Den Haag aangemeld? Dan hoeft u nu niets meer te doen; u krijgt de documenten waarmee u kunt stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer automatisch per post in uw brievenbus. Meer informatie vindt u op de site van de gemeente Den Haag


U staat wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente

Verblijft u tijdelijk in het buitenland en staat u nog steeds ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Dan kunt u op twee manieren stemmen:

1. U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen, bijvoorbeeld een familielid of een kennis in Nederland. U moet hem of haar dan een volmacht verlenen. Die volmacht kunt u aanvragen bij de Nederlandse gemeente waar u staat ingeschreven.

2. U kunt vanaf uw tijdelijke buitenlandse adres ook per brief stemmen. Daarvoor heeft u een briefstembewijs nodig, dat u kunt aanvragen bij de gemeente Den Haag. Dat kan schriftelijk of online. Klik hier voor het aanvraagformulier voor een briefstembewijs. Let op: uw aanvraag moet op 17 februari 2021 binnen zijn bij de gemeente Den Haag!

Meer informatie over stemmen als u in het buitenland verblijft vindt u op de site van de Rijksoverheid: klik hier. Hou er rekening mee dat in het buitenland de post minder snel kan zijn en dat ook corona kan zorgen voor extra vertraging. Meld u op tijd aan!

Lees hier het verkiezingsprogramma 2021-2025 van 50PLUS

© 4 januari 2021 – Wijzigingen voorbehouden