De PVV moet 50PLUS steunen in haar eis dat de AOW-leeftijd wordt teruggedraaid naar 65 jaar. En de partij van Wilders moet haar standpunt over vluchtelingen wijzigen. Dat zijn de twee voorwaarden die 50PLUS stelt om met de PVV te willen praten.

Henk Krol, fractieleider van 50PLUS in de Tweede Kamer, herhaalt in een opiniestuk in De Volkskrant dat 50PLUS de PVV niet bij voorbaat wil uitsluiten maar dat de partij van Wilders dan wel eerst aan de twee genoemde voorwaarden moet voldoen. De aanleiding tot het schrijven van dit artikel is het gegeven dat de afgelopen dagen duidelijk is geworden dat andere politieke partijen samenwerking met de PVV uitsluiten.

Over hetzelfde onderwerp strak Henk Krol dinsdagochtend 17 januari in Standpunt.nl, dagelijks radioprogramma op NPO 1. De uitzending is HIER te beluisteren.

Hieronder de volledige tekst van het opiniestuk dat in De Volkskrant van dinsdag 17 januari verscheen.  

De laatste dagen wordt de PVV opnieuw centraal in de schijnwerpers geplaatst. De één na de andere partij sluit Geert Wilders na 15 maart uit van regeringsdeelname. Ook premier Mark Rutte heeft zich daarbij aangesloten. 50PLUS wordt daarbij als enige partij genoemd die dat niet doet. Dat vraagt om een verduidelijking.

Maandagmorgen hoorden we  op NPO 1 zowel marktonderzoeker Maurice de Hond als VVD-coryfee Hans Wiegel de stelling verdedigen dat deze uitsluiting alleen maar de PVV-kiezers zal motiveren en dat dit op 15 maart de PVV meer stemmen zal opleveren.  50PLUS is er nadrukkelijk tegenstander van de PVV aan meer stemmen te helpen.

In de tweede plaats vindt 50PLUS dat je de PVV-kiezers niet bij voorbaat moet uitsluiten. Als de kiezers op 15 maart hebben gesproken, beginnen de onderhandelingen. De kans bestaat dat de PVV de grootste partij wordt en het initiatief mag nemen. Dat betekent dan dat alle andere partijen die uitnodiging niet zullen aannemen en wegblijven van de onderhandelingstafel. Iedereen kan begrijpen welke indruk dit zal maken en welk electoraal garen de PVV hierbij zal spinnen.

Hans Wiegel tekende nog afgelopen zaterdag aan:  “Ik wil de partij van Wilders niet uitsluiten omdat de mensen die op hem stemmen moeten weten dat zij niet een stel verdoemden zijn. Er zijn een heleboel gewone, aardige, nette hardwerkende mensen die op de PVV stemmen. Die moeten weten dat wij ook rekening houden met hun opvattingen”. "Waar 50PLUS politiek staat is de afgelopen jaren in zowel de Tweede als Eerste Kamer gebleken. Met name over het vluchtelingenprobleem zijn er grote verschillen met de PVV en dat is ook uit de stemmingen gebleken."

50PLUS heeft steeds gezegd alleen met de PVV te willen praten als er aan twee voorwaarden zouden worden voldaan. In de eerste plaats wil 50PLUS de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar. Zoals bekend heeft de PVV er voor gezorgd dat deze leeftijd wel omhoog ging door de dag na de verkiezingen zijn verkiezingsbelofte op dit punt te breken. De PVV moet 50PLUS steunen dat dit teruggedraaid wordt.

En verder zal de PVV het standpunt over de vluchtelingen moeten wijzigingen. De PVV wil geen enkele vluchteling meer toelaten. 50PLUS wil een streng en rechtvaardig beleid waarbij Nederland voor de echte gevallen waarin geweld en dood een rol spelen een verhoudingsgewijze bijdrage levert. Op dit punt zal de PVV na 15 maart door de knieën moeten.

Na 15 maart zal 50PLUS zich opstellen zoals hierboven beschreven staat. Dat is een heel duidelijk standpunt waar niet mee gesjoemeld kan en zal worden. Voor 15 maart zal 50PLUS campagne richting PVV-stemmers voeren waarbij 50PLUS zal aangeven wat de verschillen zijn op het punt AOW 65 jaar en de echte in nood verkerende vluchtelingen. 50PLUS zal deze PVV-stemmers duidelijk maken dat er voor hen een aantrekkelijk alternatief is.

Henk Krol
Fractievoorzitter Tweede Kamer 50PLUS