50PLUS doet toch mee aan het verkiezingsdebat op 8 februari bij de regionale omroepen in het noorden van het land. De partij kreeg alsnog een uitnodiging.

Partijleider, lijsttrekker en Tweede Kamerlid Henk Krol zal bij de live-uitzending aanwezig zijn. De drie regio-omroepen wilden van begin af aan 50PLUS erbij hebben vanwege de opmars in de peilingen,

Eerder werd 50PLUS uitgesloten van het debat dat georganiseerd werd door het samenwerkingsverband van Drenthe, Groningen en Friesland (SNN). Daarop besloten de 3 regionale omroepen hun medewerking te stoppen. De afgelopen dagen zijn het samenwerkingsverband en de omroepen weer op goede voet met elkaar gekomen. Het gevolg daarvan is dat 50PLUS nu ook is uitgenodigd voor het verkiezingsdebat. .Een mooi succes, reageert partijvoorzitter Jan Nagel nu. Eerder was het partijbestuur van 50PLUS hevig verontwaardigd over de uitsluiting.

Jan Nagel sprak eerder van een boycot. De Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, is betrokken bij de organisatie van het verkiezingsdebat op 8 februari. Nagel  verdacht Tichelaar ervan dat hij bij de uitnodigingen vooral de belangen van zijn eigen PvdA op het oog had.

De regionale omroepen trokken uit onvrede over de opzet van het verkiezingsdebat de handen ervan af. RTV Drenthe, RTV Noord en Omrôp Fryslân wilden niet de journalistieke verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud van het debat nu 50PLUS niet zou aanschuiven.

In november vorig jaar schreef 50PLUS-voorzitter Jan Nagel al aan Jacques Tichelaar over het verkiezingsdebat op 8 februari. Daarbij herinnerde hij eraan dat 50PLUS vier jaar geleden rond de Tweede Kamerverkiezingen ook al werd uitgesloten van deelname aan een verkiezingsdebat.

Nagel noemde het in deze mail aan Tichelaar een vreemde zaak dat 50PLUS nu opnieuw niet werd uitgenodigd. “Want”, aldus Nagel, “de situatie is in vergelijking met vier jaar geleden drastisch gewijzigd.”  Nagel wees Tichelaar erop, dat in de peiling van dat moment 50PLUS steeg naar 11 zetels en boven de PvdA met 10 zetels stond. “U dient te respecteren dat 50PLUS in deze peiling boven uw eigen partij staat die u wel heeft uitgenodigd”, aldus de partijvoorzitter van 50PLUS aan de Drenthse PvdA-Commissaris van de Koningin.

De VVD in Groningen reageerde woest op de uitsluiting, wist het Dagblad van het Noorden te melden. Volgens de liberalen zette Tichelaar het noorden voor schut. “Geen politieke partij, geen samenwerkingsverband, geen bobo mag tornen aan de persvrijheid en aan de vrijheid een politiek debat in te richten. Wij zijn gebaat bij waakhonden”, aldus Mirjam Wulfse namens de VVD. D66 in Drenthe wilde uitleg van Tichelaar, omdat het de bemoeienis in een door de media vormgegeven debat niet passend vindt. Op Twitter meldde Marijke van Beek, partijgenoot van Tichelaar en burgemeester van Eemsmond: “Journalistieke vrijheid onder alle omstandigheden.”

© 24 januari 2017