Oudere vrijwilligers zijn van grote waarde voor Nederland. De economische waarde van het vrijwilligerswerk dat 45-plussers verrichten, bedraagt bijna 5,3 miljard (5.299.060.000) euro. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens het door het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS georganiseerd  symposium ‘De meerwaarde van oudere vrijwilligers’.  

Het onderzoek werd verricht door de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarbij kwam ook naar voren dat de totale economische waarde van al het vrijwilligerswerk in Nederland ruim 8,5 miljard op jaarbasis bedraagt. Dat is ruim 1 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) van 676 miljard euro (2016). Onderzoeker prof.dr. Lucas Meijs heeft dit berekend. In zijn berekening is de ‘productie’  van vrijwilligers gewaardeerd tegen een minimale vergoeding van 5 euro per uur.  

Uit het onderzoek blijkt ook dat 49 procent van alle Nederlanders zich inzet als vrijwilliger. Gemiddeld werken ze zo’n 200 uur per jaar op vrijwillige basis. Samen zijn ze goed voor meer dan 1 miljard vrijwilligersuren per jaar.  

Het onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS focust op oudere vrijwilligers. ,,Bijna dagelijks lezen we in de krant dat de vergrijzing de Nederlandse samenleving handenvol geld kost. Maar wat wordt vergeten, is dat ouderen ook een aanzienlijk productief potentieel hebben.  Ook wanneer ouderen minder gaan werken of volledig stoppen met betaald werken, betekent dit niet dat zij niet meer productief zijn’’, zo staat in het onderzoeksrapport.  

De leeftijdsgroep van 35 tot 55 jaar is relatief de actiefste groep op het gebied van vrijwilligerswerk. Dat komt doordat mensen in deze leeftijdscategorie een grotere betrokkenheid hebben bij sport en met name school en jeugdwerk. Ouderen zijn vaker actief in levensbeschouwing en in de zorg. Maar als gekeken wordt naar het aantal uren dat vrijwilligers maken, verschuift het zwaartepunt naar ouderen. Pakweg een op de drie (33,1 %) van alle vrijwilligers is 55-plusser, maar deze groep neemt 43,4 % van het totale aantal vrijwilligersuren voor zijn rekening.  

Oudere vrijwilligers hebben ook om andere redenen vaak een stuk meerwaarde voor organisaties. Ze beschikken over levenservaring en kunnen zich daardoor vaak beter inleven in bepaalde situaties. Daarnaast hebben ze ook vaak ‘contextervaring’. Dankzij de vele contacten en ervaring die ze hebben opgedaan, hebben ze vaak veel (politieke) invloed en krijgen ze veel dingen gedaan.  

Klik HIER voor meer gegevens over symposium en onderzoek.

Voor meer informatie:  Wetenschappelijk Bureau 50PLUS, Mark van Overveld telefoon 070 – 800 9271 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 12 februari 2017  


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!