Henk Krol onderweg naar de formatiebesprekingen

50PLUS wil tijdens het formatieproces overleggen met partijen die willen praten over het verlagen van de AOW-leeftijd, partijen die het pensioenstelsel willen behouden, pensioenkortingen willen voorkomen en écht werk maken van het oplossen van de langdurige (ouderen)werkloosheid. “Met die partijen komen wij graag aan tafel”, aldus Henk Krol. De fractievoorzitter pleitte ook voor enige snelheid. “Te lang stilstand is misschien goed voor de schatkist, maar niet voor veel mensen in het land.”

Fractieleider Henk Krol gaf zijn complimenten aan het formatieteam. “Tijdens de onderhandelingen kwam er vrijwel niets naar buiten. En dat er in dit huis niet wordt gelekt is op zijn minst vermeldenswaardig”, zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer over het eindrapport van informateur Schippers. “Ook het bericht dat de besprekingen zijn vastgelopen kwam keurig afgestemd naar buiten. We mogen deze formatiepoging rustig aanduiden als de ‘app-formatie’. Kennelijk hield iedereen zich keurig aan datgene dat door de spindokters via de app was doorgegeven.”


Henk Krol vertelde op Radio 1 een montage te hebben gehoord waarin de commentaren van de vier betrokkene fractieleiders door elkaar waren gemixt. “Dan hoor je duidelijk dat alle woorden en zinnen met elkaar zijn afgestemd”, zei Krol. “Maar die afstemming blijft niet en het lekken is inmiddels begonnen. Vrijwel niets zal ons op den duur onthouden worden. We weten nu al dat informateur Schippers het bericht hoorde terwijl ze in de sportschool was. En we weten ook al dat er kort voor de klap saté werd besteld. Overigens was het eigenlijk geen klap. Normaal gesproken zeg je dat de formatie is geklapt. Nu riep iedereen in koor dat de formatie is vastgelopen. Vastgelopen, ik herhaal het nog maar eens. Wat is geklapt kan maar met moeite worden hersteld.”

‘Maar een motorblok dat is vastgelopen kan met een beetje smeerolie
weer aan de praat worden gekregen!’  


“Toch spreekt de VVD over ‘onwaarschijnlijk’. Het CDA over ‘niet realistisch’. D66 zegt ‘nu niet’ en GroenLinks spreekt over ‘een punt, geen komma’, constateerde Henk Krol tijdens het debat. “Ook achter deze door mij uitgesproken zin staat een punt. Maar daarna komt er gewoon een nieuwe. Daarom blijft de vraag: sluiten VVD, CDA en D66 voortzetting van gesprekken met GroenLinks nu definitief uit?”  


Vragen in gesprekken

Wat 50PLUS betreft start de te benoemen verkennende informateur snel met gesprekken met alle fractievoorzitters. 50PLUS verzoekt in deze gesprekken te vragen naar de mening van alle partijen over:

1. een minderheidskabinet;

2. het sluiten van een coalitie met méér dan vier partijen;

3. het sluiten van een akkoord waarbij er, behalve met de ChristenUnie, ook één of meerdere andere kleinere fracties worden betrokken.


Graag aan tafel

“En nu er overal wordt gesproken over een impasse is het ook noodzakelijk om de diverse blokkades – bijvoorbeeld die naar de PVV, de SP naar de VVD en de PvdA ten aanzien van het meeregeren – nog eens tegen het licht te houden”, zei Henk Krol, die meteen aangaf waar 50PLUS staat: “Wij willen een coalitie met partijen die willen praten over het verlagen van de AOW-leeftijd. Met partijen die ons pensioenstelsel willen behouden, pensioenkortingen willen voorkomen en echt werk maken van het oplossen van de langdurige (ouderen)werkloosheid. Met die partijen komen wij graag aan tafel.”  


Overeenstemming

Krol stelde vast dat betrokkenen niet meer informatie wilden geven over de voorlopige of voorwaardelijke overeenstemming die op sommige terreinen is bereikt. “We moeten dus wachten op wat er uitlekt in de zaterdagedities van de dagbladen. Ik vraag me af of dat verstandig is. Zorgvuldigheid en ‘de tijd nemen’ zijn van belang, maar enige snelheid ook. Te lang stilstand is misschien goed voor de schatkist, maar niet voor veel mensen in het land. We moeten door, er moeten besluiten genomen worden.”  

© 17 mei 2017


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!