Henk Formatie Brief

In een brief aan informateur Edith Schippers vraagt 50PLUS gesprekken te starten met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie of de Partij voor de Dieren, aangevuld met een vijfde partij.

De brief die fractieleider Henk Krol vandaag persoonlijk overhandigde aan de informateur:

Geachte mevrouw Schippers, beste Edith,

Na het vastlopen van de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks en het debat van gisteren waaruit bleek dat een lijmpoging tussen deze partijen kennelijk door betrokkenen niet zinvol wordt geacht, adviseert 50PLUS nu eerst gesprekken te starten met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie of de Partij voor de Dieren, aangevuld met een vijfde partij. Een meerderheid van één zetel geeft in onze ogen niet de zekerheid van een stabiele coalitie. Met onze vier zetels in de Tweede Kamer en twee zetels in de Eerste Kamer is 50PLUS gaarne bereid daarin een rol te spelen.

Hoewel we op voorhand geen bezwaar hebben tegen deelname van SP of PvdA aan een nieuwe coalitie, hebben deze partijen door hun blokkades zelf de deur dichtgehouden. Vandaar ons advies het zogenaamde motorblok met ChristenUnie of eventueel de Partij voor de Dieren te stabiliseren met een vijfde partij.

50PLUS gaat uit van een regering die ook wil praten over het verlagen van de AOW-leeftijd en die het pensioenstelsel op fundamentele onderdelen wil behouden. Voorop dient te staan dat pensioenkortingen worden voorkomen. Van het oplossen van de langdurige (ouderen)werkloosheid moet nu echt werk worden gemaakt.

Tot slot zijn wij benieuwd of u in de gesprekken met alle fractievoorzitters rekening hebt gehouden met onze tijdens het debat voorgestelde onderwerpen, te weten de mogelijkheid van een eventueel minderheidskabinet (als een ruime, bestendige meerderheid niet lukt) en het sluiten van een coalitie zoals hierboven beschreven met méér dan vier partijen.

We wensen u veel wijsheid met uw opdracht en zien reikhalzend uit naar uw vorderingen. Daarbij is wat 50PLUS betreft zorgvuldigheid en ‘de tijd nemen’ van belang, maar enige snelheid evenzeer.

Met vriendelijke groet,

Henk Krol
Voorzitter Tweede Kamerfractie 50PLUS

> 50PLUS pleit voor snelheid in formatieproces


© 18 mei 2017


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!