AD Toeval

Kamerlid Martin van Rooijen viel tijdens het reces een bijzondere eer te beurt: hij mocht een middagje gaan vissen met journalist Jan Hoedeman vanaf het noordelijke havenhoofd van Scheveningen. Dat leverde in het AD en diverse regionale kranten het artikel 'Bijna alles in mijn leven is toeval' op.

Jan Hoedeman is politiek verslaggever van het AD en veel regionale kranten. Hoedeman is één van de meest ervaren journalisten die rond het Binnenhof opereren. Daarnaast is Hoedeman een fanatiek zeevisser.

Mee naar Scheveningen

Tijdens het reces van de Tweede Kamer combineert Hoedeman werk en hobby. Hij neemt voor zijn zomerserie ‘Vissen met Jan’ elke week een Kamerlid mee naar Scheveningen voor een lunchinterview in een strandtent gevolgd door een vissessie op het noordelijke havenhoofd. De weerslag van dat alles is elke zaterdag te lezen in het AD. Verhalen waarin het gaat over het leven, over politiek en natuurlijk ook over vissen. En de verhalen worden daags tevoren aangekondigd via een korte video op de website van het AD. De video van Martin ziet u hier.

Recordvisser

Hoedeman mag zich recordvisser noemen omdat hij in 2016 als eerste visser in Nederland een zeer zeldzame vissoort ving, een driedradige meun. Eerder deze zomer waren andere Selçuk Öztürk (Denk), Vera Bergkamp (D66), Dilan Yeşilgöz (VVD), Emile Roemer (SP) en minister Lilianne Ploumen (PvdA) te gast. Een rijtje waarin Martin van Rooijen niet misstaat. Martin (75) is niet alleen de absolute senior van de Tweede Kamer. Zijn politieke loopbaan begon al vroeg in de zeventiger jaren als staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl. Toen nog namens het CDA. Inmiddels is Martin alweer een aantal jaren één van de boegbeelden van 50PLUS en één van onze grote specialisten op het gebied van pensioenen en financiën.

Tekst gaat door onder de foto

Martin van Rooijen (links) en Jan Hoedeman

Geen enkel excuus

Martin genoot met volle teugen van het middagje dat hij op een zonnige, vrijwel windstille dag doorbracht op het noordelijk havenhoofd. Tussen het vissen door trakteerde hij Jan Hoedeman en menige passant, waaronder de nodige 50-plussers, op anekdotes uit zijn lange loopbaan als politicus en over zijn grote passie: wielrennen. Rond vijf uur ‘s middags kwam er een einde aan de vissessie. “Het is nu reces, dus ik heb geen enkel excuus om niet op tijd thuis te zijn voor het eten”, zo zei Martin tegen zijn gastheer Jan Hoedeman.

50PLUS bashen

In het artikel met als kop 'Bijna alles in mijn leven is toeval' vertelt Martin dat hij als staatssecretaris werd beëdigd door koningin Juliana. “Op het ministerie van Financiën zaten ze op mij te wachten, maar Juliana schonk een glaasje sherry in en vroeg of ik ook wilde. Ik kon natuurlijk geen 'nee' zeggen. Daarna vroeg de majesteit: wilt u nog een glaasje? Wat moest ik? Ik kon niet weigeren. Zo werd het nóg later!” Martin van Rooijen heeft het ook over de campagnetijd in de eerste maanden van dit jaar. “Het terugbrengen van de AOW-leeftijd kost hooguit 3 miljard per jaar in de volgende kabinetsperiode. Dat vond ik het ergste van de campagne: Dijsselbloem en Asscher zeiden dat dat 12 miljard kostte. En iedereen papegaaide dat na. Dat was 50PLUS bashen.” Het Kamerlid had ook een positieve boodschap voor de formatie-onderhandelaars: “50PLUS kijkt heel erg naar standpunten. We zijn een partij die met iedereen deals kan sluiten!”

Bekijk het filmpje hier

© 11 augustus 2017