henk2

Henk Krol stelde in de Tweede Kamer vragen over de veiligheid in gevangenissen. Die staat onder druk door een tekort aan personeel. Wat 50PLUS betreft een buitengewoon onwenselijke situatie, die onmiddellijk moet worden aangepakt.

Uit een reportage van Nieuwsuur bleek dat door de leegstand van cellen en gevangenissen en het om die reden vertrekkende personeel de werkdruk toeneemt en gedetineerden langere tijd in hun cel moeten verblijven. Het toenemende tekort creëert gevaarlijke situaties.

Henk Krol vroeg aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid & Justitie welke maatregelen hij neemt om de veiligheid van personeel, de maatschappij en gevangen te waarborgen. De fractievoorzitter van 50PLUS wilde ook weten hoeveel incidenten of calamiteiten zich reeds hebben voorgedaan in gevangenissen die te wijten zijn aan personeelstekort.

“Heeft de staatssecretaris zicht op de effecten die de toenemende werkdruk heeft op het personeel?”, vroeg Henk Krol. “En klopt het dat het personeel geen tijd meer heeft om de cellen te controleren op contrabande, op smokkelwaar, wat kan leiden tot nog meer gevaarlijke situaties?”

50PLUS signaleert dat 20 procent van de bedden leeg staat. 3000 bedden, dat kost de belastingbetaler maar liefst 100 miljoen euro. “Als dat waar is, is dat absurd!”, vindt Henk Krol “Wat gaat er gebeuren met leegstaande cellen?”, vroeg hij. Krol stelde voor de leegstaande cellen te vullen met criminelen die nu vrij rondlopen maar nog straffen hebben openstaan.

Staatssecretaris Dijkhoff kon niet alle cijfers onmiddellijk oplepelen, maar hij beloofde die alsnog te zullen sturen. Hij zei de leegstand van cellen te willen concentreren om zo op andere plekken genoeg personeel te hebben. Dijkhoff gaf toe dat het evenwicht broos is. “Er zijn incidenten geweest, maar ik weet niet of die één op één te linken zijn aan het personeelstekort.”

De staatssecretaris verzekerde Henk Krol dat externe bewaarders een gedegen veiligheidsscreening ondergaan om binnen het gevangeniswezen aan de slag te mogen.

© 12 september 2017


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!