Dat het eigen risico niet stijgt is een troostprijsje van 41 cent per maand, stelt Kamerlid Léonie Sazias

Het eigen risico gaat niet naar 400 euro, maar blijft 385 euro. Een troostprijsje, vindt 50PLUS. “Het is pas goed nieuws als het eigen risico met een flink bedrag omlaag gaat en de premies niet omhoog”, zei Léonie Sazias tegen minister Schippers.

Politiek Den Haag stond vanmiddag even op zijn kop: het eigen risico stijgt in 2018 niet naar 400 euro, maar blijft 385 euro. Een verschil van 15 euro. “Maar aan de andere kant stijgt de premie wel met ongeveer 10 euro extra”, rekende Léonie Sazias de minister voor. “Dus een nettoverschil van 5 euro. Wat 50PLUS betreft is dit niet iets om over te juichen. Dat is namelijk 41 cent per maand…!”

► ‘Hoe durven CDA en ChristenUnie dit te verkopen onder het mom van solidariteit?!’

“Zullen er nu echt minder mensen zorg gaan mijden met dit minimale verschil?”, vroeg Léonie Sazias in een debat aan minister Schippers van Volksgezondheid. “Gaat de solidariteit hiermee er echt op vooruit?” En tegen CDA en ChristenUnie zei het Kamerlid van 50PLUS: “Hoe durft u dit te verkopen onder het mom van solidariteit?!”

50PLUS is heel duidelijk: het is pas mooi en goed nieuws als het eigen risico met een flink bedrag omlaag gaat en de premies niet omhoog! “Om met voormalig politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg te spreken: Dit is een troostprijsje!”, aldus Léonie Sazias. •

 

► De volledige inbreng van Léonie Sazias tijdens het dertigledendebat over afzien van noodzakelijke zorg in verband met eigen risico:

“De afgelopen uren stond politiek Den Haag op zijn kop. Het eigen risico stijgt in 2018 niet naar 400 euro, maar blijft 385 euro. Net als dit jaar. Een verschil van wel 15 euro. Maar, aan de andere kant stijgt de premie wel met ongeveer 10 euro extra. Een netto verschil van 5 euro. Wat 50PLUS betreft niet echt iets om over te juichen.

Het CDA heeft laten weten solidariteit in de zorg belangrijk te vinden, maar in hoeverre bereik je dat hiermee? Zullen mensen nu écht minder zorg gaan mijden met dit minimale verschil? En gaat de solidariteit hiermee écht vooruit?

En de fractievoorzitter van deze partij, de heer Buma, spreekt op Twitter zelfs al over een coalitie. Is die er al dan? Kan de regeringsverklaring dan terstond naar de Kamer worden gestuurd?!

Ook de ChristenUnie schrijft op haar site dat ze op deze manier laten zien dat ze solidariteit tussen ziek en gezond van groot belang vinden. En ik herhaal de vraag: zullen er nu écht minder mensen zorg gaan mijden met dit minimale verschil? Gaat de solidariteit hiermee er echt op vooruit? Tegen CDA en ChristenUnie zegt 50PLUS: hoe durft u dit te verkopen onder het mom van solidariteit?!

Een andere partij roept op Twitter: mooi, met een uitroepteken. En weer een andere partij roept: goed nieuws, met een uitroepteken. Laat ik duidelijk zijn: wat 50PLUS betreft is het pas mooi, en is het pas goed nieuws, als het eigen risico met een flink bedrag omlaag gaat, en de premies niet omhoog. Om met voormalig politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg te spreken: dit is een troostprijsje.

De aanleiding voor dit dertigledendebat is een rapport van het NIVEL waaruit opnieuw bleek dat mensen zorg mijden om financiële redenen. De vele schrijnende voorbeelden van mensen die ik hoor, kan ik niet verkroppen. Dat móet en dat kán anders. Het mág in dit land niet zo zijn dat mensen zorg mijden omdat zij het niet kunnen betalen. Daar kunnen wij hier en nu voor zorgen!”

© 20 september 2017