Aflosboete Kranten

Het invoeren van een belasting voor huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost is een regelrechte ramp, vindt 50PLUS. “Mensen worden nu gestraft voor het bezit van een eigen woning.”

Het nieuwe kabinet wil belasting invoeren voor huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost: de wet Hillen wordt afgeschaft. Deze wet uit 2005 bepaalt dat mensen die hun hypotheek volledig of grotendeels hebben afgelost vrijgesteld zijn van het eigenwoningforfait. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen van deze wet af, waardoor eigenaren van woningen worden opgezadeld met een nieuwe belasting.

► ‘Deze boete op aflossen treft relatief vooral ook veel ouderen’

50PLUS heeft zaterdag al het voortouw genomen in het verzet tegen deze belasting voor woningbezitters die hun hypotheek hebben afgelost. “Dit is te gek voor woorden”, zegt Martin van Rooijen. “Eerst spoor je mensen met de wet Hillen aan om vooral hun schuld op de woning af te lossen, en dan geef je ze ineens een boete op hun spaarzaamheid.” Alle mensen die zijn ingegaan op de roep van de overheid om hun woningschuld zo spoedig mogelijk weg te werken zijn nu de pineut, vindt het Kamerlid van 50PLUS. “Deze boete op aflossen treft velen en relatief vooral ook veel ouderen, die vaak van een klein pensioen moeten rondkomen. Dat is een regelrechte ramp! Zij worden nu gestraft voor het bezit van een eigen woning.”

Beluister Martin van Rooijen op Radio 1 over de aflosboete

Het afschaffen van de wet Hillen – bedoeld om het aflossen van hypotheken te stimuleren – moet volgens de formerende partijen een miljard euro opleveren. Deskundigen vermoeden echter dat de maatregel averechtse gevolgen kan hebben omdat huizenbezitters met een hypotheek straks wel duizend keer nadenken of ze hun schuld extra en versneld zullen aflossen. “VVD en CDA waren tot dusver altijd voor de bevordering van het eigenwoningbezit. Lijkt daar nu een einde gekomen te zijn?”, vroeg Martin van Rooijen zich hardop af. 

► ‘Je straft mensen die hun schulden bijtijds hebben afgelost’

50PLUS voert in de persoon van Martin van Rooijen het verzet tegen de aflosboete aan. Het Tweede Kamerlid van 50PLUS was destijds betrokken bij het tot stand komen van deze door CDA-minister Hans Hillen gemaakte wet. “Ik vind het bizar dat het CDA kennelijk met het afbouwen van de wet Hillen instemt”, zegt Van Rooijen. De voorgestelde belasting voor huizenbezitters gaat volgens het Kamerlid ‘absoluut een brug te ver’. “Je straft mensen die hun schulden bijtijds hebben afgelost door vaak zuinig te leven. Dat is te gek voor woorden!”

Bij de algemene beschouwingen gaat 50PLUS het verzet tegen de aflosboete starten. “Dat wordt vuurwerk”, belooft Martin van Rooijen. “Voor 50PLUS staat de eigen woning als een huis.”

> Regeerakkoord: ‘Anti-ouderen en onwaardig voor dit land!’

© 9 oktober 2017