Supermarkt Jelmer Rozendal FreeImages

Een brede coalitie bestaande uit de politieke partijen 50PLUS, GroenLinks, SP en PvdA aangevuld met diverse maatschappelijke organisaties keert zich tegen de btw-verhoging die het nieuwe kabinet heeft aangekondigd. 

Er is een brede coalitie opgericht die zich keert tegen de aangekondigde btw-verhoging. Tot het protesterende samenwerkingsverband horen naast 50PLUS ook GroenLinks, SP en PvdA. Bovendien hebben diverse landelijke maatschappelijke organisaties zich bij het brede protest aangesloten, waaronder de FNV en de Patiëntenfederatie.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft aangekondigd het lage btw-tarief op onder meer voedsel te verhogen van 6 naar 9 procent. Daardoor worden de dagelijkse boodschappen in de supermarkt duurder, maar ook geneesmiddelen, boeken, de kapper en het openbaar vervoer. De brede coalitie wil dat de btw-maatregel wordt geschrapt. U kunt de actie ook steunen op www.geenbtwverhoging.nl.

50PLUS-leider Henk Krol: “Ouderen zijn vanaf 2000 in verhouding tot werkenden 35 procent in koopkracht achtergebleven. Dat verschil wordt in de plannen van het komende kabinet alleen nog maar groter. Zeker voor die groep is een verhoging van de btw, notabene op de eerste levensbehoeften, onaanvaardbaar!”

 

GroenLinks-leider Jesse Klaver: “Het nieuwe kabinet kiest niet voor gewone mensen, maar voor de belangen van het grote geld. We hebben gezien dat wanneer er genoeg maatschappelijke druk komt deze coalitie haar plannen aanpast. Als we ons verenigen kunnen we deze btw-verhoging van tafel krijgen.”

 

SP-leider Emile Roemer: “Tijdens de crisis werden multinationals ontzien en kregen mensen de rekening. Nu het beter gaat staan multinationals vooraan om de cadeautjes te incasseren en mag u meer betalen voor uw boodschappen. Deze btw-verhoging is onrechtvaardig en oliedom.”

 

PvdA-leider Lodewijk Asscher: “Terwijl mensen behoefte hebben aan zekerheid, kiest dit kabinet voor een presentje van enkele miljarden aan multinationals en buitenlandse beleggers. De rekening betalen we met zijn allen aan de kassa van de supermarkt. Gewone alledaagse boodschappen worden duurder, terwijl de grote bedrijven goedkoper uit zijn. Dat is nu het zo goed gaat met Nederland nergens voor nodig.”

11 oktober 2017 - Foto: Jelmer Rozendal


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!