Martin AD FE

Martin van Rooijen begrijpt absoluut niet waarom de huidige coalitie de wet Hillen gaat afschaffen. “Waarom willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun eigen kiezers toch pijn doen?’, vraagt het Kamerlid van 50PLUS zich af. 

Wie van de huidige regeringspartijen heeft in hemelsnaam afschaffing van de wet Hillen bij de formatie ingebracht? Een wet die bij uitstek hun kiezers bedient, want onder hen bevinden zich in verhouding veel oudere huisbezitters. Ik kan me niet voorstellen dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun eigen kiezers pijn willen doen. De wet Hillen is ooit ingevoerd om te bevorderen dat mensen hun hypotheek aflossen. De afschaffing van de wet gaat huiseigenaren die hun hypotheek (bijna) geheel hebben afgelost geld kosten. Zij zullen belasting over het eigenwoningforfait gaan betalen.

In beton gegoten

De opbrengst van de afschaffing valt ruwweg binnen de foutenmarge van alle financiële berekeningen over de komende vier jaar. Dus waarom die vastberadenheid? Nu het in het regeerakkoord staat, lijkt het alsof het in beton is gegoten. Zonder één zinnig argument! Kiezers van VVD, CDA, D66 en Christen Unie opgelet: uw partij gaat er met uw centen vandoor. En waarom weten ze zelf niet. Afschaffen van de wet Hillen komt in geen enkel verkiezingsprogramma voor. Ja, bij D66, maar dan alleen in de doorrekening van hun programma. Dat betekent dat de cijfers van D66 niet helemaal klopten en dat ze toen van enkele ambtenaren dekking kregen aangereikt.

Het CDA is geen ezel

Het CDA heeft zoiets meegemaakt in 1994 met de AOW. Volgens het programma van de christendemocraten mocht daar niet op worden gekort. Maar in de doorrekeningen van het programma stond het er ineens wél. Weet u nog? Het CDA verloor twintig zetels, fractievoorzitter Elco Brinkman stapte op. Voor het eerst kwamen er daarna ouderenpartijen in de Kamer. Zo gaat dat als je je eigen kiezers belazert. Maar het CDA is geen ezel. Die partij stoot zich met overtuiging voor de tweede keer aan dezelfde steen.

Wat doen de ouderen toch fout?

Zoals ik zei: de opbrengst in deze kabinetsperiode is verwaarloosbaar. Voor de begroting maakt het nog niet veel uit. Dat is tegelijk het gevaarlijke. Dit voorstel is een sluipmoordenaar op de portemonnee van de ouderen. Dertig jaar lang, elk jaar weer, een beetje meer belasting. Wat doen die ouderen toch fout? Ze lossen hun huis keurig af. Ze sparen. Ze hopen op hun oude dag geen zorgen meer te hebben. Maar dan komt de staat en die straft dat keurige gedrag keihard af. Op bevel van VVD, CDA, D66 en Christen Unie mogen ouderen met een eigen huis extra belasting gaan betalen. Omdat ze spaarzaam waren. Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen, heette het vroeger. Nu wordt het: zuinigheid met vlijt brengt je steeds hogere lasten. Leef maar raak, dan is de staat er om je te helpen als het opraakt. Wees spaarzaam en je wordt gepakt. VVD, CDA, D66 en Christen Unie denken dat hun kiezers gek zijn. Mooi niet. Vraag het maar aan oud-CDA-leider Brinkman.

Martin van Rooijen

© Column in het AD, 15 november 2017