Martin van Rooijen en Hans Wiegel

Het kabinet wil het afschaffen van de wet Hillen zo snel mogelijk door de Tweede en Eerste Kamer jagen. Het omstreden wetsvoorstel komt volgende week al op de agenda voor plenaire behandeling in de Tweede Kamer. Nota bene VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte tijdens een door 50PLUS aangevraagde hoorzitting uitgebreid tégen het afschaffen van de wet Hillen.

Martin van Rooijen, de financieel woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van 50PLUS, is woedend over de enorme haast die de coalitie maakt met de afschaffing van de wet Hillen. De snelheid maakt het volgens hem onmogelijk om een zorgvuldig en weloverwogen besluit te nemen over het wetsvoorstel. “Rutte had het de afgelopen weken over een uitgestoken hand naar de oppositie. Nu is die hand veranderd in een voet waarmee hij om zich heen trapt”, zegt Martin.

Het besluit om de wet toch met grote spoed te behandelen werd vanmiddag genomen met de kleinst mogelijke meerderheid (12 tegen 11 stemmen) in een vergadering van de Commissie Financiën, amper een uur na afloop van een hoorzitting van die Commissie over het wetsvoorstel.

► ‘Ouderen krijgen rekening die ze niet hadden kunnen voorzien’

Tijdens die hoorzitting bleek dat er nog veel vragen zijn die beantwoord moeten worden. Zo vrezen ouderenorganisaties als KBO/PCOB en KBO Brabant/PVGE dat vooral oudere huiseigenaren met alleen AOW en een klein aanvullend pensioen de klos zijn als de plannen doorgaan. “Die mensen hebben spaarzaam geleefd en de hypotheek afgelost om na hun pensioen lagere lasten te hebben. Zij krijgen straks alsnog een rekening die ze niet hadden kunnen voorzien”, stellen vertegenwoordigers van de ouderenorganisaties.

► ‘Dit is de druppel die bij veel mensen de emmer doet overlopen’

Volgens Wilma Berkhout van KBOBrabant/PVGE heeft de politiek weinig zicht op de noden van veel ouderen. Die zijn immers de afgelopen jaren al financieel getroffen door diverse belastingmaatregelen, het feit dat de AOW-uitkering niet echt welvaartsvast is en door het niet indexeren van pensioenen. “Dit is de druppel die bij veel mensen de emmer doet overlopen. De politiek zegt dan dat het maar om een paar tientjes extra lasten gaat, maar voor veel ouderen betekent dat dat ze de krant moeten opzeggen of het internetabonnement.”

► Wiegel: ‘Het is onbehoorlijk politiek handelen’

Niemand minder dan VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte tijdens de hoorzitting uitgebreid tegen het afschaffen van de wet Hillen. Wiegel stelde dat het afschaffen van die wet, waarmee mensen fiscaal werden gestimuleerd om hun hypotheekschuld af te lossen, ‘riekt naar onbehoorlijk bestuur. Het is onbehoorlijk politiek handelen’. De vroegere VVD-leider is het ook oneens met de vaart die de coalitie achter de behandeling van het voorstel zet. Volgens Wiegel totaal onnodig. “Er is geen noodzaak om het afschaffen van die wet er zo snel doorheen te jagen. Als het een jaar later wordt, kost dat 25 miljoen euro. Peanuts!”, aldus de legendarische VVD-leider. Enkele uren later bleek dat de huidige generatie VVD-politici er heel anders over denkt.

► ‘Ook jongeren die de komende jaren gaan aflossen krijgen de rekening’

In een tweede ronde van de hoorzitting bleek dat er ook voorstanders zijn van het afschaffen van de wet Hillen. Vertegenwoordigers van De Nederlandse Bank (DNB) en het Centraal Plan Bureau (CPB) betoogden dat de wet Hillen niet meer nodig is omdat tegenwoordig alle hypotheken een aflossingsverplichting bevatten. Daarnaast zou het op termijn een positieve invloed op de woningmarkt kunnen hebben als daar minder ‘marktverstorende’ subsidie heen gaat. Vereniging Eigen Huis (VEH) is het daar totaal niet mee eens. Rob Mulder van de VEH stelde bovendien dat niet alleen ouderen de klos zijn. “Ook jongeren die de komende jaren gaan aflossen krijgen de rekening”, zegt Mulder.

► ‘Huidige voorstel afschaffen wet Hillen is onuitvoerbaar’

Emeritus hoogleraar Leo Stevens, één van de grootste deskundigen op belastinggebied, is om een heel andere reden tegen het afschaffen van de wet Hillen. Volgens hem is het huidige voorstel voor de Belastingdienst onuitvoerbaar. Bovendien vindt Stevens het tijd voor een grondige herziening van het belastingstelsel omdat het zo ingewikkeld geworden is dat zelfs hij het amper nog snapt. En tenslotte versterkt het afschaffen van de wet Hillen het gevoel dat de overheid niet betrouwbaar meer is.

Dat is precies de kern van het verzet van Martin van Rooijen tegen de ‘aflosboete’. “Eerst stimuleer je mensen jarenlang om zoveel mogelijk af te lossen en als ze dat gedaan hebben, presenteer je ze de rekening.”

© 16 november 2017