Martin van Rooijen NOS

Collegialiteit moet van twee kanten komen, vindt Martin van Rooijen. Het Kamerlid van 50PLUS eist een gebaar van minister-president Rutte bij de behandeling van de wet Hillen. “Want als de coalitie de deur op slot houdt, dan doet 50PLUS dat straks ook.”

Vandaag en morgen staat in de Tweede Kamer de behandeling van de voorgenomen afschaffing van de wet Hillen op de debatagenda. Voor 50PLUS is de behandeling daarvan een lakmoesproef voor de verhouding in beide Kamers. “Collegialiteit moet van twee kanten komen . Als de coalitie de deur op slot houdt om hier zaken te doen met de oppositie, dan houdt 50PLUS de deur op slot als de regering zaken met 50PLUS wil doen”, zegt Martin van Rooijen, die al weken strijd voert tegen de – wat hij noemt – aflosboete.

► ‘Het is voor Rutte III verstandig een breder draagvlak te zoeken’

Martin van Rooijen is er zeker van: “Het moment dat het nieuwe kabinet zaken wil doen met 50PLUS komt. Dat staat zo vast als een huis, met of zonder hypotheek. Het derde kabinet Rutte steunt op de kleinst mogelijke meerderheid. De coalitie heeft in beide Kamers een meerderheid van één zetel. 76 zetels in de Tweede Kamer en 38 zetels in de Eerste Kamer. Dan is het verstandig een breder draagvlak te zoeken. Je weet het immers nooit.”

► ‘Dit voorstel is een bewijs van een overheid die onbetrouwbaar is’

Het voorstel om de wet Hillen af te schaffen ontmoet in de samenleving breed verzet. “Vooral de ouderen zijn de dupe, maar voor iedereen is dit voorstel een bewijs van een overheid die onbetrouwbaar is. Daarom bleek uit onderzoek van Maurice de Hond dat er bij de mensen thuis meer dan twee derde tegenstand was, langs het gehele politieke spectrum. Wetgeving mag geen flipperkast zijn met de fiscus als vaste winnaar”, aldus Martin van Rooijen, die vanavond en vannacht tijdens een inbreng van 15 uur het kabinet en de Kamer wil overtuigen van het in stand houden van de wet Hillen.

© 21 november 2017