Martin R mappen

4 uur, 23 minuten en 46 seconden. Die tijd gebruikte Martin van Rooijen vannacht om zijn collega’s in de Tweede Kamer te overtuigen dat de wet Hillen moet blijven en zeker niet door de Kamer mag worden ‘gejast’. Het Kamerlid van 50PLUS – dat met zijn inbreng een nieuw record in het Nederlands spreekrecht zette – denkt dat die boodschap goed is overgekomen.

Bij de behandeling van wetten of wetswijzigingen geldt voor Tweede Kamerleden geen vaste spreektijd, zoals dat wel is vastgelegd bij andere debatten. De volksvertegenwoordigers mogen bij deze belangrijke debatten de tijd gebruiken die zij denken nodig te hebben om hun visie over het voetlicht te brengen. Een mooi democratisch recht, het gaat immers om het vaststellen of aanpassen van wetten, niet niks. Martin van Rooijen wilde van zijn spreekrecht bij het debat over de voorgenomen afschaffing van de wet Hillen – in de volksmond ‘aflosboete’ genoemd – optimaal gebruik maken. Het 75-jarige Kamerlid van 50PLUS voert al maanden fel oppositie tegen afschaffing van de wet Hillen, waardoor huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost belasting moeten gaan betalen.

► Complimenten en applaus voor ‘inhoudelijke en stevige’ inbreng

Martin van Rooijen had 15 uur spreektijd aangevraagd. Uiteindelijk was hij exact 4 uur, 23 minuten en 46 seconden aan het woord, een record in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Het Kamerlid kreeg nadat hij om kwart over 1 vannacht zijn inbreng beëindigde lof, complimenten en applaus van zijn collega-parlementariërs. De inhoud van Martins debat was volgens collega’s ‘inhoudelijk en stevig’. Rond half 12 vroeg Khadija Arib nog bezorgd aan Martin of hij echt van plan was door te gaan. “U krijgt van mij alle ruimte, maar het is niet makkelijk om drie uur achter elkaar te staan”, zei de Kamervoorzitter.

►Pottertjes en peperkoek

Maar het Kamerlid voelde zich na drie uur debat nog heel fit. Van 50PLUS-collega’s Henk Krol en Léonie Sazias kreeg Martin repen peperkoek en energiedrankjes. Toen zijn stem na uren praten wat begon te haperen kwamen de ‘Pottertjes’ tevoorschijn, de kleine zwarte snoepjes die verlichting geven bij een zere keel. Martin maakte zelfs nog kort gebruik van een speciale lichtbril die ervoor zorgt dat je alert blijft in de nacht.  

Martin had zich samen met zijn medewerkers goed voorbereid op het belangrijke debat. Hij had tientallen mapjes met aantekeningen klaarliggen, maar deed zijn inbreng grotendeels uit het hoofd. Hij ging onder meer in op de geschiedenis van de wet Hillen en sprak ook over zijn tijd als staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Den Uyl, van 1973 tot 1977.  Hij stak ook niet onder stoelen of banken dat 50PLUS vindt dat de Tweede Kamer veel te weinig tijd krijgt om de wetswijziging zorgvuldig te behandelen; kritiek die door andere politieke partijen en ook door veel deskundigen wordt gedeeld.

► ‘De overheid is onbetrouwbaar’

Martin van Rooijen las ook brieven en mails voor die bij 50PLUS in grote hoeveelheden binnenkomen. Een boze burger schreef: ‘Wat een onbetrouwbaar kabinet! Wij als burgers mogen niets bezitten en niet sparen, ze maken het op allerlei manieren onmogelijk. Terwijl ze al jaren roepen om te sparen. Heb je eindelijk een beetje gespaard, komt de belasting weer om de hoek.’ En een zelfstandig ondernemer liet 50PLUS weten: ‘Ik heb geen pensioen op kunnen bouwen. Dat was veel te duur. Met veel moeite en door spaarzaam te zijn heb ik mijn hypotheek kunnen aflossen. In de wetenschap dat dat een appeltje voor de dorst zou zijn na mijn pensionering. Dat wordt me nu afgenomen en ik ben daar zéér verbolgen over. De overheid is onbetrouwbaar en ik hoop dat de Tweede Kamer zo verstandig is de wet Hillen níet af te schaffen!’

► ‘Dit is écht wat ik wilde vertellen’

Na bijna vier-en-een-half uur aan het woord te zijn geweest was Martin tevreden over het verloop en het bereikte resultaat. “Ik heb het gevoel dat ik van de voorzitter en de collega’s alle tijd kreeg om de hele boodschap te vertellen. Ik heb het volledige verhaal mogen schetsen en ik werd weinig geïnterrumpeerd. Van mijn spreekrecht heb ik goed gebruik kunnen maken. Aan het eind had ik het gevoel: dit is écht wat ik wilde vertellen’. Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil dat de Tweede Kamer donderdag stemt over het afschaffen van de wet Hillen. Daarna neemt ook de Eerste Kamer een besluit over de aflosboete.

► 50PLUS eist een gebaar van Rutte
► Rutte: Volle kracht vooruit met aflosboete

© 22 november 2017