Betaalpas geld - Foto: Harry Breugom

Op steeds meer plaatsen is contant geld in de ban gedaan. In meer en meer winkels, het OV en zelfs bij gemeenten kan uitsluitend nog met een pinpas worden betaald. 50PLUS vroeg een debat met de minister van Financiën aan over het gebruik van cash geld in onze samenleving. Alle politieke partijen in de Tweede Kamer steunden het debatverzoek!

Op steeds meer plaatsen is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Het afrekenen van een rondje op het terras kan steeds vaker niet meer met een briefje van twintig. Hetzelfde geldt voor aankopen doen in sommige winkels, voor het kopen van een buskaartje of zelfs het voldoen van de leges voor een paspoort of uittreksels. De pinpas is in steeds meer gevallen het enig geaccepteerde betaalmiddel, ook al in diverse gemeenten in ons land, zo bleek vandaag uit berichtgeving in de media.

Wettig betaalmiddel

50PLUS maakt zich druk om de trend dat in steeds meer winkels aan de kassa en aan balies van gemeenten niet meer met contant geld kan worden betaald. Munten en geldbiljetten zijn een wettig betaalmiddel en er zijn mensen – vaak ouderen – die niet met internetbankieren of de pinpas kunnen of willen omgaan. Aan de andere kant ziet 50PLUS ook de voordelen van cashloos betalen, bijvoorbeeld voor de veiligheid.

Groen licht

50PLUS wil in de Tweede Kamer debatteren over het gebruik van cash geld in onze samenleving. De aanleiding voor dit debatverzoek is het bericht van de NOS dat een groeiend aantal gemeenten weigert contant geld aan balie te accepteren. Martin van Rooijen van 50PLUS vroeg echter om een breder debat: niet alleen over de rol van de gemeenten, maar over de positie van contant geld in onze hele Nederlandse samenleving. Het Kamerlid van 50PLUS kreeg groen licht van alle (!) politieke partijen voor het voeren van deze discussie. Het debat over de rol van contant geld in onze samenleving zal nu plenair – in de grote zaal van de Tweede Kamer – worden gehouden.

Uw mening

50PLUS is heel benieuwd naar uw mening over contant geld. Wat is uw standpunt over betalen in winkels, in de horeca, het openbaar vervoer en bij gemeenten? Hebt u ideeën, voorstellen of wilt u uw mening hierover kenbaar maken, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. ‘Contant geld in onze samenleving’. Uw inbreng wordt meegenomen bij de voorbereiding van het debat over dit thema.

© 7 maart 2018 – Foto: Harry Breugom   


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!