Corrie van Brenk tijdens het debat over de rekenrente voor pensioenen

50PLUS wil haar zeer redelijke initiatiefwetsvoorstel ingevoerd krijgen om pensioenkortingen te voorkomen. Soms voelt 50PLUS zich in die strijd als Don Quichot.

Ondanks de goed gevulde kassen van de pensioenfondsen moeten we ons arm rekenen. Zo arm zelfs dat er pensioenkortingen voor tien miljoen mensen dreigen in 2020. “Dat is schandelijk en moet te allen tijde voorkomen worden!”, zei Kamerlid Corrie van Brenk tijdens het debat in tweede termijn over het initiatiefwetsvoorstel van 50PLUS (foto). In het wetsvoorstel wordt voorgesteld tijdelijk een bodem van 2 procent te leggen in de rekenrente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. Het doel van het wetsvoorstel is om kortingen op de pensioenen voor miljoenen deelnemers en gepensioneerden te voorkomen.

Rekenrente wurgt deelnemers

“De huidige rekenrente wurgt de deelnemers van de pensioenfondsen en zorgt ervoor dat er niemand geïndexeerd wordt”, zei Corrie in de Tweede Kamer.  Maar daar moeten we kennelijk over zwijgen, constateerde ze, want ook in de pensioenpetitie van Omroep Max wordt met geen woord gerept over de rekenrente. “50PLUS weigert pertinent te zwijgen Wij gaan dan maar als Don Quichot het gevecht aan.”

Niet objectief

Bij de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van 50PLUS treedt minister Koolmees als adviseur op. “Maar wij kunnen deze adviseur gezien zijn eerdere uitlatingen niet als objectief zien”, zei het Kamerlid van 50PLUS. Corrie van Brenk haalde de deskundigen Frijns, Teulings en De Jong aan die het volgens haar vorige week tijdens een hoorzitting over dit onderwerp (zie video hieronder) treffend verwoordden: “Zestig jaar rekenrente-pijn uitsmeren over tien jaar is even belachelijk als onrechtvaardig!”

Op 17 mei 2018 organiseerde de Tweede Kamer een hoorzitting waarin het Financieel Toetsingskader (FTK) werd geëvalueerd en verschillende deskundigen werden gehoord. Bekijk hieronder de video over deze hoorzitting.

 

► De volledige inbreng van Kamerlid Corrie van Brenk bij het debat in tweede termijn over het initiatiefwetsvoorstel van Martin van Rooijen van 50PLUS over de rente waarmee pensioenfondsen verplicht moeten rekenen:

“Sinds onze eerste debatronde is pensioen hot en actueel geweest. Vorige week hebben we een ronde tafel gehad waarin we deskundigen konden bevragen.
 
Voorzitter helaas: De AOW leeftijd lijkt in dit debat in de koppelverkoop te gaan. Dat is een treurige zaak. Het gaat, wat ons betreft, nog steeds over één geïsoleerd onrecht wat gecorrigeerd moet worden nl. de rekenrente. Maar de rekenrente is heilig en de gevestigde orde heeft haar best gedaan om dat zo te houden. 50PLUS haalt het uit de taboesfeer. Praten over een wijziging van de rekenrente voor pensioenfondsen is meer dan ooit nodig.

Omroep Max heeft een nationaal pensioendebat gehouden en een petitie opgesteld met vijf eisen. Mooie petitie, maar met geen woord wordt er gerept over de rekenrente. Dat hadden ze bewust gedaan, want anders behoorden ze tot het voor- of tegenkamp! Mijn hemel, hoe bizar. Deze rekenrente wurgt de deelnemers van de pensioenfondsen en zorgt ervoor dat er niemand geïndexeerd wordt maar daar moeten we over zwijgen.
 
50PLUS weigert dit pertinent! Wij gaan dan maar als Don Quichot het gevecht aan. De Europese Centrale Bank heeft met haar opkoopprogramma de marktrente gemanipuleerd. Het is aangetoond dat het vol aanzetten van de drukpers in Frankfurt de rente met minimaal 0,7% tot 1,5% omlaag heeft gedrukt. 50PLUS vraagt een tijdelijke correctie van 0,5%. Voorzichtig en prudent!

Maar het zorgt er wel voor dat tien miljoen mensen niet gekort hoeven te worden op het moment dat de door ons bij elkaar gespaarde pensioenreserve groter is dan de totale economie van Canada bij elkaar. Beste regeringspartijen: Als u serieus steun zoekt voor hervorming van het stelsel, dan zou ik niet beginnen met het toestaan van onzinnige kortingen. Want dan kunt u de lieve vrede samen met uw hervormingsambities bij voorbaat al ter aarde bestellen.
 
We hebben een adviseur in ons midden die de Kamer adviseert. U begrijpt dat wij deze adviseur niet als objectief kunnen zien, zeker gezien zijn uitlatingen in eerste termijn. Wij zien een minister die barst van de ambitie om de pensioenen aan te pakken, maar dreigende kortingen zijn niet te versmaden als hij de geesten rijp wil maken voor verandering. Wij hopen dan ook op wijsheid bij onze collega’s die toch echt niet alleen van 50PLUS te horen hebben gekregen dat het arm rekenen in pensioenland veel te ver is doorgeschoten. Zoals Frijns, Teulings en De Jong vorige week treffend verwoordden: 60 jaar rekenrente-pijn uitsmeren over 10 jaar is even belachelijk als onrechtvaardig.
 
Wij willen afsluiten met de waarschuwing van de heer Borgdorff in gedachten dat in 2021 onvoorwaardelijk gekort moet worden, ook al hebben we meer dan 100% dekkingsgraad bij de pensioenfondsen. Dat in gedachten hoop ik wel dat de collega’s zich realiseren dat zij zich over een aantal jaar misschien moeten verantwoorden voor hun gedrag voor een parlementaire enquête. Ik wens hen dan veel wijsheid, maar wij hadden liever gezien dat ze die nu gebruiken.”

© 22 mei 2018