Italie kaart Foto Luca Freeimages

“We zijn gijzelaars van landen die niet heel erg bij ons passen”, zei Martin van Rooijen tijdens het Verantwoordingsdebat, doelend op de situatie in Italië, waar een nieuwe regering de bevolking onmogelijk te betalen beloftes doet.

Vandaag was het Verantwoordingsdag in de Tweede Kamer. Tijdens het Verantwoordingsdebat bekijkt de Kamer hoe de plannen van het kabinet zijn uitgevoerd. “Maar helaas worden al onze binnenlandse politieke en financiële tradities, zoals Verantwoordingsdag, telkens overschaduwd door dominostenen die elders in de Europese Unie op omvallen staan”, constateerde Martin van Rooijen tijdens het debat.

‘Het regeerakkoord in Italië is een existentiële bedreiging voor ons’

Van Rooijen doelde op Italië, waar een nieuwe regering de bevolking heeft beloofd dat er geen nieuwe bezuinigingen komen, dat de pensioenleeftijd omlaag gaat en dat er een ‘basisinkomen voor armen’ komt. “Een nieuwe regering in een Eurolidstaat presenteert een regeerakkoord en hoppa, daar komt weer een nieuwe existentiële bedreiging op ons af”, zei Martin van Rooijen. “Vroeger kon het ons weinig schelen als Italië op de pof een basisinkomen zou invoeren en de pensioenleeftijd zou verlagen. ‘Ze komen zichzelf wel tegen’, dachten we dan. Maar helaas werkt het zo niet meer in de huidige Eurozone. Ze komen eerst ons tegen, voordat ze werkelijk zichzelf tegenkomen. En dat is niet meer alleen tegen het zere been van eurosceptici op de politieke flanken, zoals collega Wilders en Baudet. Ook de president van Frankrijk kan erover meepraten: zijn plannen voor Europese risicodeling worden in NRC inmiddels al ‘zo goed als dood’ genoemd.”

‘Het is heel heilzaam als de Italianen weten wat wij er hier van vinden’ 

Bijna de hele Tweede Kamer blijkt op dit moment geen behoefte te hebben aan een debat over Italië met minister Hoekstra. “Opmerkelijk is dat de minister kort daarvoor wel uitgebreid geantwoord heeft op prangende vragen van RTL Z. De Franse minister van Financiën Le Maire nam afgelopen vrijdag al het standpunt in dat Italië zich aan de begrotingsregels moet houden. En collega Omtzigt oordeelde ook al dat de 250 miljard aan eenzijdige schuldverlichting voor Italië via de Europese Centrale Bank tot grote conflicten kan leiden. Hij vond echter ook dat wij niet over het Italiaanse regeerakkoord moeten spreken in onze Kamer voordat de Italianen dat zelf gedaan hebben. Ik denk dat het juist heel heilzaam is voor het hele proces als de Italianen weten wat wij er hier allemaal van vinden. Sterker nog, de ophef heeft op onderdelen zelfs al effect gesorteerd”, aldus het Kamerlid van 50PLUS. 

‘Elke EU-lidstaat moet primair op de blaren van z’n eigen keuzes zitten’

Niemand wordt gelukkig van deze situatie, stelde Martin van Rooijen. “Het is een logisch gevolg van de keuze om in de Griekse kwestie af te zien van schuldherstructurering, uit angst voor besmettingsgevaar. Dat was misschien wel de blunder van deze eeuw. Want nu zijn we gijzelaars. Gijzelaars van landen die niet heel erg bij ons passen. Wat er nu gebeurt in Italië geeft een aardig inkijkje in de politiek van de komende tien jaar. Tenzij we nog in staat zijn om iets fundamenteel te veranderen aan de inrichting van de Unie en de Eurozone. Uiteraard gaan wij niet over de plannen van een democratisch gekozen regering in Italië of elders. Gekke politieke plannen kunnen we niet verbieden. Het enige wat we kunnen doen, nee móeten doen, is zorgen dat elke lidstaat primair op de blaren van z’n eigen keuzes moet zitten.”

‘De meevallers voor de schatkist vliegen ons om de oren’

“Wij zijn geen Italië. Eerder het spiegelbeeld. De meevallers voor de schatkist vliegen ons om de oren. Maar de meevallers voor de gepensioneerden, de flexwerkers, de minima, de woningzoekers, de arbeidsgehandicapten, de bijstandsgerechtigden en eigenlijk voor alle werknemers in loondienst blijven nagenoeg uit. Dat kan Rutte III echt niet blijven volhouden. Zeker niet met 3 procent reële groei van de economie!”, aldus Martin van Rooijen.

De inbreng van Martin van Rooijen namens 50PLUS bij het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer ging ook over:
► De afgenomen koopkracht in 2017
► De teloorgang van de Belastingdienst

Bekijk zijn volledige inbreng hier ▼

© 23 mei 2018