50PLUS maakt zich zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. “Nederland maakt zich te veel afhankelijk van de grillen van die onvoorspelbare man in het Witte Huis”, aldus Kamerlid Léonie Sazias.

Staal op rollen Foto Bo de Visser FreeImages

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is uiterst zorgelijk, vindt 50PLUS. In een debat met minister Kaag van Buitenlandse Handel vroeg Léonie Sazias zich af of Nederlandse bedrijven voldoende beschermd zijn tegen extra import van staal en aluminium uit landen die ook door de Amerikaanse maatregelen worden getroffen. “Zijn de aangekondigde maatregelen voldoende om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven negatieve gevolgen ondervinden van toenemende import uit andere landen?”, vroeg het Kamerlid van 50PLUS aan de minister.

Beste tegenmaatregel?

Als tegenmaatregel gaat de Europese Unie heffingen instellen op producten uit staten waar president Trump veel aanhangers heeft. “Het idee is dat die mensen boos worden op hun president, maar 50PLUS verwacht dat Trump ervoor zal zorgen dat ze vooral boos op Europa zullen zijn”, zei Léonie, die zich afvroeg of dit echt de beste manier is om de politieke druk op te voeren.

Braafste jongetje van de klas

Léonie vroeg zich ook af hoe de Europese Unie gaat reageren als president Trump met nóg meer importheffingen komt. “Heeft de Europese Unie dan een direct antwoord? Of moeten we dan volgens de regels van Wereldhandelsorganisatie WTO echt drie jaar wachten, terwijl president Trump zich niets van de WTO-afspraken aantrekt?”, zei Léonie Sazias. “De Verenigde Staten behandelen Europa als een vijandige mogendheid. En wij blijven het braafste jongetje van de klas. Wij houden ons netjes aan de regels van het WTO. We worden gepest op het schoolplein, maar we doen niets terug en vragen onze ouders om met het pestprotocol in de hand naar de directeur van de school te gaan.” Léonie eindigde haar betoog met een uitspraak van de econoom Shantayanan Devarajan: 'Als escalatie leidt tot handelsoorlogen, kan de impact op de mondiale economie verwoestend zijn'.

 

► De volledige inbreng van Kamerlid Léonie Sazias bij het algemeen overleg over de handelsmaatregelen van de Verenigde Staten met minister Kaag van Buitenlandse Handel:

“Ik heb begrepen dat de pindakaas duurder wordt. Dat vind ik pas erg”. Zo reageerde een werknemer van Tata Steel zaterdag in De Telegraaf op de berichten over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa. Een conflict waarvan Tata Steel een van de eerste slachtoffers wordt door de importheffing die de Amerikanen sinds vorige week leggen op de invoer van staal uit Europa. Het oordeel in Nederland en de rest van Europa over die maatregel is niet mals. Ik zou al die kwalificaties hier nog eens kunnen herhalen en onderschrijven, maar ik richt me liever op de gevolgen.

Om te beginnen in Nederland. Directeur Henrar van Tata Steel pleit voor maatregelen om de import van staal uit Aziatische landen aan banden te leggen. Is de minister het daarmee eens? Of zijn volgens haar de vrijwaringsmaatregelen zoals genoemd in de brief die we gisteren ontvingen voldoende om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven negatieve gevolgen ondervinden van toenemende import uit andere landen?

Bij de aangekondigde tegenmaatregelen van de Europese Unie richting Verenigde Staten is gekozen voor producten uit staten waar president Trump veel aanhangers heeft. Het idee is dat die mensen boos worden op hun president. 50PLUS verwacht echter dat Trump ervoor zal zorgen dat ze vooral boos op Europa zullen zijn. Is de minister dat met ons eens? Is dit echt de beste manier om politieke druk te maximeren, zoals in Brussel wordt gezegd? Verwacht de minister dat de huidige eensgezindheid in de EU er ook nog zal zijn als binnenkort een definitief besluit over de tegenmaatregelen moet worden genomen?

Na de eerste aankondiging van de importheffingen in maart, hoorden we stevige taal binnen de EU, maar 50 PLUS heeft de indruk dat er de afgelopen weken toch achter de schermen met de Amerikanen is onderhandeld. Kan de minister dat bevestigen? Want we moeten vooral vrienden blijven met de Amerikanen, zei premier Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. De relatie met de Amerikanen is volgens hem van groot belang.  We moeten in dialoog blijven, aldus de premier. Deelt de minister dat standpunt?

Is de minister het met 50PLUS eens dat we ons met een dergelijke houding – met de pet in de hand vragen of het alsjeblieft een onsje minder kan – te veel afhankelijk maken van de grillen van die onvoorspelbare en grillige man in het Witte Huis? En wat kan de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross bedoelen met zijn opmerking op CNN dat er nog andere zaken zijn die we ook moeten oplossen?
 
Er wordt volop gespeculeerd op verdere acties van president Trump, bijvoorbeeld heffingen op import van Europese auto’s. Als er verdere acties komen naast de heffingen op staal en aluminium, heeft de EU dan een direct antwoord, zo vraag ik de minister. Of moeten we dan volgens de regels van de WTO echt drie jaar wachten voordat we het pakket maatregelen dat er nu ligt, terwijl president Trump zich niets van de WTO-afspraken aantrekt.

De Verenigde Staten behandelen Europa als een vijandige mogendheid. En wij blijven het braafste jongetje van de klas. Wij houden ons netjes aan de regels van het WTO. We worden gepest op het schoolplein, maar we doen niets terug en vragen onze ouders om met het pestprotocol in de hand naar de directeur van de school te gaan.

Hoe zit de minister het vervolg. Deelt zij de conclusie van bijvoorbeeld de Franse minister van Financiën Le Maire dat er nu sprake is van een handelsoorlog die volgens het IMF en de Oeso kan leiden tot een golf van protectionistische maatregelen? Zoals de econoom Shantayanan Devarajan stelt: 'Als escalatie leidt tot handelsoorlogen, kan de impact op de mondiale economie verwoestend zijn'.”

© 6 juni 2018