Een vuurwerkverbod voor particulieren wordt heel breed gedragen. Toch besluit het kabinet om geen verbod in te stellen. 50PLUS vindt dat onverantwoord. Oud en Nieuw is door de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitgeroepen tot de gevaarlijkste dag van het jaar! Een vuurwerkverbod zou op zijn plaats zijn.

Foto: Kazuend (Unsplash)

Van de verschrikkelijke vuurwerkramp in Enschede hebben we geleerd dat de opslag van vuurwerk enorm gevaarlijk is. De ramp die Enschede op 13 mei 2000 trof kan zo weer gebeuren! Daar werd met water geblust, wat catastrofale gevolgen had. “Door met water te blussen wordt zelfs consumentenvuurwerk levensgevaarlijk”, zei Kamerlid Henk Krol tijdens het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de risico’s rondom de jaarwisseling. “Met zoveel verkooppunten van vuurwerk, soms in of dicht bij woonwijken, is niet alleen oudejaarsdag ‘de gevaarlijkste dag van het jaar’ – zoals de Onderzoeksraad stelt – maar blijken ook de dagen voor Oud en Nieuw levensgevaarlijk.”

Onverantwoord

Het standpunt van 50PLUS is om die reden helder: verbied knal- en siervuurwerk voor particulieren. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid komt tot die conclusie. “Politie, burgemeesters, medici, een meerderheid van de Nederlanders, iedereen is voor een vuurwerkverbod voor particulieren, alleen het kabinet is tegen”, zei het Kamerlid van 50PLUS tegen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Henk Krol noemde het besluit van het kabinet onverantwoord.

Vuurwerkshow verbroedert

Henk Krol brak een lans voor een mooi alternatief voor het gevaarlijke consumentenvuurwerk: een gemeentelijke vuurwerkshow. “De inwoners komen ’s avonds bij elkaar in een vrolijke sfeer”, schetste Henk Krol het beeld. “Het midden- en kleinbedrijf kan een graantje meepikken met de verkoop van warme dranken en hapjes in gezellig verlichte kraampjes. Oud en Nieuw als feest dat verbroedert, waar jong en oud naar toe durft en elkaar de hand kan schudden. Dat is pas een mooi begin van het nieuwe jaar!” •

50PLUS is een van de deelnemers aan het Vuurwerkmanifest. Volgens dit manifest is een verbod op consumentenvuurwerk de enige mogelijkheid om op een letselvrije wijze de jaarwisseling te vieren.

► 50PLUS steunt het Vuurwerkmanifest: doe mee en teken ook!

De jaarwisseling in ons land lijkt op oorlog en het kabinet stuurt gewoon weer agenten naar dat front. “De maat is vol!”, zei Henk Krol. “Het kabinet schiet tekort in het beheersen van de risico’s.”

Lees ook: Jaarwisseling is oorlog, de maat is vol!

 

► De volledige inbreng van Kamerlid Henk Krol bij het debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de risico’s rondom de jaarwisseling.
  
“Vanmorgen presenteerde Paul van Buitenen van de expertgroep Klokkenluiders een review, ruim 800 pagina’s, naar de strafrechtelijke afwikkeling van de vuurwerkramp in Enschede.

Het laatste woord is hierover nog lang niet gesproken, ook politiek niet.
 
Eerste voorzichtige conclusie is dat er vooraf aan die ramp geen goede, duidelijke en afdoende regelgeving bestond. Bovendien waren er geen lessen getrokken uit de ervaringen met Culemborg.
 
Daardoor werd er tijdens de ramp met water geblust, waardoor zelfs consumentenvuurwerk levensgevaarlijk wordt.
 
Een zin uit de presentatie van vanmorgen blijft maar doorklinken in mijn hoofd: Wat er in Enschede gebeurde kan zo weer gebeuren: bij elke winkel waar vuurwerk ligt opgeslagen in een ruimte zonder plofdak! Afgesloten containers kunnen de gevolgen bij een brand eerder vergoten dan voorkomen.
 
Dat hoorden we vanmorgen. Eerder al was het de Onderzoeksraad voor Veiligheid die ons probeerde wakker te schudden met een pleidooi voor het verbieden van knal- en siervuurwerk voor particulieren. De raad spreekt zelfs van de gevaarlijkste dag van het jaar, maar ook de dagen ervoor – met zoveel verkooppunten, soms in of dicht bij woonwijken, blijken nu levensgevaarlijk.

Ook de politie is voor een vuurwerkverbod voor particulieren, net als medisch specialisten en de burgemeesters van de grote steden. Zelfs de vuurwerkbranche kan leven met een verbod;
Een peiling van Een Vandaag bevestigde dat twee derde van de Nederlanders voor een verbod is.

In de brief van 5 februari jl. stelt de dat er een gevoel van urgentie en draagvlak nodig is om daadwerkelijk vooruitgang te boeken in termen van een substantiële reductie van het aantal slachtoffers en ordeverstoringen.

Welnu, voorzitter, dat gevoel van urgentie ís er, zeker na vanmorgen. En er wás al breed draagvlak voor een verbod. Veel breder kan het niet worden.

Het kabinet besluit desondanks dat er geen verbod komt. Dat is onverantwoord. Het argument ‘traditie’ lijkt een gelegenheidsargument. Het afsteken van knalvuurwerk en sierpijlen door particulieren kwam pas in de jaren zeventig op gang. En bij een andere, oudere traditie, een kinderfeest waarbij geen dodelijke slachtoffers vallen en er geen miljoenen aan schade is, horen we van het kabinet dat tradities moeten meebewegen met ontwikkelingen in de samenleving.
Oud en Nieuw is bepaald geen feest voor onze kinderen en kleinkinderen. 25 procent van de slachtoffers tijdens de jaarwisseling is jonger dan 15 jaar. Het aantal jonge slachtoffers is afgelopen jaarwisseling gestegen met 20 procent. Voor onze huisdieren en onder meer de vogels is het een ramp.

En dat, terwijl er zo’n feestelijk alternatief is. Beperk het vuurwerk tot gemeentelijke vuurwerkshows. De inwoners komen ’s avonds bij elkaar in een vrolijke sfeer. Het midden- en kleinbedrijf kan een graantje meepikken met de verkoop van warme dranken en hapjes in gezellig verlichte kraampjes. Oud en Nieuw als feest dat verbroedert, waar jong en oud naar toe durft en elkaar de hand kan schudden. Dát is een mooi begin van het nieuwe jaar.

50PLUS pleit voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Er is buiten deze Kamer een grote meerderheid voor dit standpunt. 50PLUS hoopt dat het aantal volksvertegenwoordigers in deze zaal groter is dan het aantal politici.

Mocht zo’n verbod – ondanks alle signalen die op rood staan – niet gedragen worden, dan willen we in ieder geval pleiten voor een tweede, belangrijke aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: verbied in EU verband de productie van zwaar knalvuurwerk. Dat zware knalvuurwerk is vergelijkbaar met handgranaten en bommen.”

© 20 juni 2018