50 PLUS wil duidelijkheid van premier Mark Rutte over de inzet van de regering bij het oplossen van de migratieproblemen in de Europese Unie.  

Premier Rutte in het Europees Parlement - Foto: European Union / Christian Creutz

50PLUS wil weten met welke inzet premier Rutte aanstaand weekeinde naar de ingelaste vergadering van Europese regeringsleiders gaat. In een debat met de premier over die extra Eurotop vroeg Martin van Rooijen om in elk geval te pleiten voor het tegenhouden van mensen die om economische motieven naar de Europese Unie willen komen en om versterking van de buitengrenzen van de Unie.

Duidelijkheid

“Wat 50PLUS betreft moet in welk plan dan ook duidelijk staan dat migranten die om economische redenen naar de EU willen komen, niet voor asiel in aanmerking komen. Gaat de premier daarop inzetten?”, zo vroeg Martin de premier.

Aparte begroting

Verder spreekt 50PLUS zich resoluut uit tegen de plannen van Duitsland en Frankrijk om een aparte begroting voor de Eurolanden op te zetten. “Wat weet de minister-president van die plannen en hoe staat het Nederlandse kabinet daar tegenover? En deelt hij onze indruk dat Duitsland hierbij de zijde van Frankrijk kiest in ruil voor Franse steun in het migratiedossier?”, vroeg Martin van Rooijen aan premier Rutte. •

► Inbreng van Kamerlid Martin van Rooijen tijdens het plenair debat over de ingelaste Eurotop over migratie met minister-president Mark Rutte:
  
De brief die we vanmorgen kregen van het kabinet biedt nog weinig inzicht in wat er dit weekeinde precies aan de orde is op de ingelaste bijeenkomst van regeringsleiders. Daarom begin ik meteen maar met een aantal vragen daarover aan de minister-president. Wat is nu precies de status van de bijeenkomst het komende weekeinde, wie zijn er aanwezig en waarom is hij – de minister-president – één van de aanwezigen? Wat is de rol en de betrokkenheid van de Nederlandse regering?
  
Er is sprake van een initiatief van raadspresident Tusk over een oplossing waarbij in feite Europa volledig wordt afgesloten voor vluchtelingen. Iedereen die onderweg – met name op de Middellandse Zee – wordt opgepikt, komt terecht in een opvanglocatie buiten de EU. Daar wordt bekeken of de vluchteling in aanmerking komt voor een asielprocedure binnen de EU. Is dat inderdaad het plan van de heer Tusk en ligt dat dit weekeinde op tafel? Kan de minister-president bevestigen dat hierover al gesprekken worden gevoerd met Albanië, Egypte en Tunesië?
  
Staatssecretaris Harbers heeft eerder deze week verklaard dat het kabinet nog geen standpunt over een dergelijk plan had ingenomen. Dat is nu natuurlijk wel het geval. Dus horen we graag van de premier met welke insteek hij dit weekeinde naar Brussel afreist. Wat 50PLUS betreft moet in welk plan dan ook duidelijk staan dat migranten die om economische redenen naar de EU willen komen, niet voor asiel in aanmerking komen. Gaat de premier daarop inzetten? En waarom staat in de brief die we vanmorgen ontvingen niet veel krachtiger dat Frontex moet worden versterkt om de buitengrenzen beter te kunnen beveiligen?
    
We werden deze week wat 50PLUS betreft onaangenaam verrast door een akkoord tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron. Zij willen toch proberen een aparte begroting voor de Eurozone te regelen en daarvoor ook een fors bedrag binnen te halen, al weten we niet precies hoe. Wat weet de minister-president van die plannen en hoe staat het Nederlandse kabinet daar tegenover? En deelt hij onze indruk dat Duitsland hierbij de zijde van Frankrijk kiest in ruil voor Franse steun in het migratiedossier?  

© 21 juni 2018