50PLUS is fel tegen een aparte, tweede begroting om Eurolanden die in financiële crisis verkeren te ondersteunen. De huidige instrumenten volstaan. Het is een volstrekt overbodige laag die de Europese Unie wéér complexer maakt, vindt Kamerlid Martin van Rooijen.

Angela Merkel - Foto: European Union / Marc Dossmann

Het plan om de financiële structuur binnen de Europese Unie te herzien kan absoluut niet de goedkeuring van 50PLUS wegdragen: wij blijven fel tegenstander van een aparte begroting voor de Eurolanden. Het advies van 50PLUS aan Angela Merkel en Emanuel Macron – die elkaar hebben gevonden op het instellen van een transferunie waaruit Eurolanden die financieel in de problemen komen betaald worden – was: ‘Onderhandel over de prijskaartjes, maar bouw geen transferunie waar we door de kat, de hond én de rest van de dierenwinkel gebeten worden’. Helaas hebben de Duitse bondskanselier en de Franse president ons dringende advies niet opgevolgd.”

Aparte eurozonebegroting onbespreekbaar

Voor het helpen van Eurolanden die in financiële nood verkeren of die geholpen moeten worden bij het saneren van de staatsschulden bestaat al een Europees Stabiliteits Mechanisme. Het versterken daarvan is voor 50PLUS bespreekbaar: “Dan had de Europese Commissie eerlijk en oprecht moeten vragen om een hoger Meerjarig Financieel Kader voor de periode 2021 – 2027”. Maar daarnaast een aparte eurozonebegroting opzetten is voor 50PLUS onbespreekbaar. Zo’n complete nieuwe financiële bestuurslaag zal weer geheel zijn eigen dynamiek krijgen. “Dat is een nieuwe, volstrekt overbodige laag. Die voegt complexiteit toe aan een Europese Unie die juist veel efficiënter moet worden!”, aldus Martin van Rooijen. 

Woonadvies van een dakloze

Nederland kreeg van de Europese Commissie de aanbeveling om ‘ervoor te zorgen dat de tweede pijler van het pensioenstelsel transparanter, intergenerationeel eerlijker en schokbestendiger wordt’. Martin van Rooijen maakte premier Rutte duidelijk dat 50PLUS deze aanbeveling niet erg kan waarderen: “Vanuit ons perspectief klinkt dat als woonadvies van een dakloze”.

Andere aanpak migratie

In het debat met minister-president Rutte vroeg 50PLUS ook duidelijkheid over de stand van zaken en de kansen van een nieuwe aanpak binnen de Europese Unie van de emigratie. “Hoe staat het met de plannen voor een andere aanpak van de migratie naar de Europese Unie?”,  vroeg Martin van Rooijen in het debat over de aanstaande Europese top. En op de man af vroeg het Kamerlid van 50PLUS aan Mark Rutte: “Zit de Europese Unie in een crisis en is de toekomst van de Unie daadwerkelijk in gevaar, zoals sommigen beweren?” •


Motie Begroting EU

50PLUS is fel tegen een aparte, tweede begroting om Eurolanden die in financiële crisis verkeren te ondersteunen. Een motie hierover van 50PLUS werd door regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie en gedogers PvdA en GroenLinks weggestemd.

© 26 juni 2018