Uitkeringsfraude ondermijnt het draagvlak van ons sociale stelsel. Daarom is een keiharde aanpak nodig, vindt 50PLUS.

UWV - Foto: Jos @ FPS Groningen (Flickr)

Veel mensen zijn terecht kwaad over de grootschalige fraude met uitkeringen door Poolse werknemers. “Als we niet keihard optreden tegen fraude in de sociale zekerheid wordt het systeem onhoudbaar. Fraude ondermijnt draagvlak én geloofwaardigheid van het sociale stelsel”, zei Corrie van Brenk van 50PLUS vandaag in een debat met minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Ronduit stuitend

Dat er gefraudeerd wordt, is op zich al erg, stelde Corrie. “Helemáál erg wordt het als enerzijds fraude jarenlang breed gedoogd wordt en onbestraft blijft, en anderzijds welwillende mensen die terecht een uitkering hebben, soms keihard gepakt worden op een klein administratief foutje. Hoe is dit gewone mensen nog uit te leggen?” Dat Polen zo makkelijk misbruik kunnen maken van onze WW-uitkering, is volgens Corrie van Brenk ‘ronduit stuitend’.


Lees hier de volledige inbreng van Kamerlid Corrie van Brenk bij het debat  over uitkeringsfraude met minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

 “Als we niet keihard optreden tegen fraude in de sociale zekerheid wordt het systeem onhoudbaar. Fraude ondermijnt draagvlak én geloofwaardigheid van het sociale stelsel. Helemáál erg wordt het als enerzijds fraude jarenlang breed gedoogd wordt en onbestraft blijft, en anderzijds welwillende mensen die terecht een uitkering hebben, soms keihard gepakt worden op een klein administratief foutje. Hoe is dit gewone mensen nog uit te leggen?

Automatisering en bezuiniging blijkt een dodelijke combinatie. 50PLUS vindt dat een einde moet komen aan de zorgelijke uitkomst daarvan: het luilekkerland-carrousel van zes maanden werken en drie maanden uitkering.., waarbij het trouwens niet veel uitmaakt of je ontslagen wordt of vrijwillig vertrekt: Een uitkering kan je krijgen. Een fluitje van een cent !

Door sterke toename van WW-aanvragen, rigoureuze bezuinigingen en automatisering is het UWV in een lastige spagaat terecht gekomen. Persoonlijk contact met de WW-aanvrager werd minimaal. Het vlot afhandelen van vele WW-aanvragen stond voorop, niet de zorgvuldigheid van afhandeling.  

Als een hardloper een onrealistisch doel meekrijgt, zal hij niet harder kunnen lopen, maar eerder een bocht afsnijden. Dát lijkt gebeurd te zijn bij het UWV. Als gevolg van een welhaast onmogelijke combinatie van ambities en middelen  zitten wij nu met de brokken. 

Vraag aan de minister: Hoe heeft het zó ver kunnen komen? Waarom is wegkijken, en structureel gebrekkige handhaving van regels zó laat opgemerkt? Heeft het UWV bestuur zitten slapen? Hebben medewerkers te weinig bevoegdheden? Wát is er misgegaan in de communicatie tussen UWV en ministerie?

Deze minister is positief ingesteld. Wij hebben nu twee brieven met vele goede voornemens. Fijn ook dat de minister tevreden is over een werkbelevingsonderzoek bij het UWV maar – nogmaals - hóe is het mogelijk dat de vele zorgelijke signalen van diezelfde medewerkers niet eerder tot systematische actie van de minister of van de leiding van het UWV hebben geleid? Dáárvoor was een uitzending van Nieuwsuur nodig, en een stroom aan negatieve publiciteit. 

Voor 50PLUS is het meest schokkende dat UWV-medewerkers zelfs werden ontmoedigd om fraude aan de kaak te stellen. Dus liever maar wegkijken als je misstanden ziet! Hoe demotiverend is dát?

Onbegrijpelijk ook, dat de ICT-systeembouwer bij UWV nota bene teruggefloten werd bij zijn voorstellen het systeem te optimaliseren voor het opsporen van fraude! Fraude was volgens hem géén issue bij het UWV..

50PLUS vindt, dat net als bij de Belastingdienst de hele automatisering, werkprocessen, de bestuurscultuur, en de ICT-top grondig - en wel door externe deskundigen -  doorgelicht moeten worden, en dat waar nodig maatregelen moeten worden genomen, óók tegen verantwoordelijken. De structurele, organisatiebrede controle op het functioneren van het UWV moet beter. Gaat de minister  daar voor zorgen? 

Veel fraude is goed op te sporen. Frauduleus verkregen uitkeringen moeten sowieso worden terugbetaald. Gaat de minister daar voor zorgen?”
 
© 11 oktober 2018