50PLUS wil dat slachtoffers van ernstige misdrijven standaard te horen krijgen dat ze recht hebben op een advocaat als ze aangifte komen doen bij de politie.

Vrouwe Justitia, Reghthuys Nieuwkoop - Foto: Agaath (Wikimedia)

Fractieleider Henk Krol heeft er voor gepleit om voortaan een automatische piketmelding naar een slachtofferadvocaat te sturen als slachtoffers van ernstige misdrijven zoals verkrachting of zware mishandeling zich melden bij de politie.

Juridische bijstand

Bij de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid stelde Henk Krol dat het algemeen bekend is dat je als verdachte recht hebt op een advocaat. Een verdachte wordt daar ook op gewezen. Dat ook slachtoffers aanspraak kunnen maken op juridische bijstand, is veel minder bekend.

Aangiftebereidheid moet hoger

50PLUS steunt initiatieven om de aangiftebereidheid in zijn algemeenheid te verhogen. “Met aangifte doen begint de bestrijding van misdaad. Daar begint de erkenning van het slachtoffer”, stelde Krol. 50PLUS is daarom ook blij met de voorgenomen publiekscampagne om slachtoffers van seksueel geweld aan te sporen aangifte te doen. Maar van 50PLUS mag die campagne ook worden uitgebreid naar aangifte doen in het algemeen.

Aangifte-agent

“Daar hoort natuurlijk bij dat je echt aangifte kán doen als je daartoe besloten hebt. We hebben het al eerder gelanceerd: de speciale aangifte-agent. Ziet de minister daar nu, in combinatie met zijn voorstellen om de aangiftebereidheid te vergroten, wél de voordelen van in?”, zo vroeg Henk de bewindslieden. 

► Klik hier voor de volledige inbreng van Henk Krol bij het debat over de begroting van Justitie en Veiligheid met minister Grapperhaus, minister voor Rechtsbescherming Dekker en staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid.

© 20 november 2018