Op 6 december organiseert 50PLUS een bijeenkomst over de veiligheid van scootmobielen. Onderzoekers van de SWOV lichten hun diepteonderzoek ‘Scootmobielongevallen – Hoe ontstaan ze en hoe zijn ze te voorkomen?’ toe.

Scootmobiel - Foto: Harry Breugom

Naar schatting een kwart miljoen mensen rijdt rond in een scootmobiel. Rond 2030 zullen er naar verwachting zelfs 600.000 scootmobielen zijn. Onder scootmobielrijders vallen per jaar tot vijftig dodelijke slachtoffers. Kamerlid Corrie van Brenk zet zich al lange tijd in om de veiligheid voor bestuurders van een scootmobiel – en daarmee van alle verkeersdeelnemers – te verbeteren.

Veiliger

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwam vandaag met aanbevelingen om scootmobielen veiliger te maken: een actief remsysteem, stabielere scootmobielen, maar ook voldoende brede fietspaden en goed zichtbare oversteekplaatsen. Met onder meer deze maatregelen kunnen ongevallen met scootmobielen worden voorkomen, stelt SWOV.

Regels

Minister Van Nieuwenhuizen van Verkeer kijkt op dit moment – aangemoedigd door de indringende vragen die Corrie van Brenk daarover heeft gesteld en door het alarmerende rapport van de SWOV – naar de regels voor onder meer gehandicaptenvoertuigen, zoals scootmobielen.

Bijeenkomst op 6 december

Onderzoekers van de SWOV komen op 6 december naar het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag om hun onderzoek ‘Scootmobielongevallen – Hoe ontstaan ze en hoe zijn ze te voorkomen?’ toe te lichten. In het diepteonderzoek zijn 35 ongevallen bestudeerd, waarvan er negen een dodelijke afloop hadden. SWOV hoopt met de resultaten van het onderzoek bij te dragen aan veiliger scootmobielen en een veiliger wegomgeving. Kamerlid Corrie van Brenk zal tijdens de bijeenkomst haar bevindingen bij het debat over verkeersveiligheid uit de doeken doen. De bijeenkomst is op donderdag 6 december van 19.00 tot 21.00 uur in het provinciehuis van Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag. Inloop vanaf 18.30 uur. Noteer in uw agenda: de toegang is vrij voor iedereen die belangstelling heeft in dit thema!

► Verkeersveiligheid voorop, ook voor scootmobielen!

© 21 november 2018