“Soms moet je herrie maken. Ik heb 50PLUS opgericht als een partij die op moest komen voor de ouderen. Ouderen die al jaren hun pensioen niet geïndexeerd krijgen, die in koopkracht 15 procent hebben ingeleverd. Kijk, als ik daarmee geconfronteerd word, dan word ik woest, scherp en als het nodig is zelfs genadeloos.”

Dat zegt Jan Nagel, Eerste Kamerlid voor 50PLUS, in een artikel  in het MAX-Magazine.  De door prostaatkanker getroffen oprichter en erevoorzitter van 50PLUS toont zich in het interview strijdbaar. Hij laat weten dat hij in zijn politieke stellingname absoluut niet milder is geworden. Als voorbeeld zegt hij: “Ik heb in de Eerste Kamer tegen minister Koolmees van Sociale Zaken gezegd: een zwaluw maakt nog geen zomer, maar een Koolmees maakt wel een barre winter voor de ouderen.”

In MAX-Magazine vertelt Jan Nagel over zijn plan om na zijn komende vertrek uit de Eerste Kamer weer aan het schrijven te gaan. “Ik heb met mijn uitgever afgesproken dat ik weer een boek ga schrijven. In 2001 verscheen van mijn hand ‘Boven het maaiveld’. Dat boek eindigt bij Pim Fortuyn, maar na die tijd heb ik nog een interessante periode met Peter R. de Vries en 50PLUS gehad. “ Op de vraag of er mensen zijn die zich zorgen moeten maken als dat boek verschijnt, antwoordt hij: “Ik zal niet in alle opzichten mild zijn.”

Hoe wil hij herinnerd worden?, is de slotvraag in het interview. Daarop reageert Jan Nagel: “Als iemand van grote vriendschap en trouw. Iemand die mensen weleens tegen de haren instreek, maar waarvan niemand kan zeggen: hij sprak met twee monden. Ik ben een voetballer die af en toe een tackle uitdeelt, maar nooit zo erg dat de achilleshiel afscheurt.”

Het volledige interview in MAX-Magazine is HIER te lezen.

© 13 februari 2019