Het UWV is oké

Wie werkloos wordt of is, kan niet om het UWV heen. Het UWV moet iedereen ondersteunen die op zoek is naar een baan. De meningen over en ervaringen met het UWV lopen sterk uiteen. Onze stelling is: Het UWV is oké. Laat ons weten hoe ú over het UWV denkt!

     MAIL NAAR: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.L     

     LEES DE REACTIES HIER    

En dan ineens… ben je werkloos. Daar sta je dan: zonder werk, zonder salaris, zonder je collega’s. Weg toekomstperspectief, hallo onzekerheid. Je meldt je bij het UWV. Voor een uitkering en ook voor ondersteuning bij het zoeken naar en vinden van een nieuwe baan. En dat is voor ouderen – zelfs al vanaf 45 jaar – geen makkie. ’45-plussers profiteren minder van de gunstige arbeidsmarkt dan de jongere leeftijdsgroepen’, stond pas nog in de krant.

Ondersteuning

Het UWV biedt allerlei diensten aan om mensen die op zoek zijn naar werk te ondersteunen, zoals een digitale werkmap, een adviseur of een proefplaatsing. Veel mensen zijn daarmee geholpen en vinden na kortere of langere tijd een nieuwe werkkring.

Klachten

Niet alles wat het UWV doet, valt echter in goede aarde. Er worden veel fouten gemaakt (vaak door de grote druk die op de instantie wordt uitgeoefend), de procedures zijn omslachtig, werkzoekenden zijn een nummer en worden ook zo behandeld, zijn de veelgehoorde klachten over het UWV.

Ontslagvergunning

Kamerlid Corrie van Brenk kent er nog één: aanvragen door werkgevers van een ontslagvergunning worden door het UWV niet voldoende gecheckt. “Eénderde van de werknemers van wie de werkgever bij het UWV een ontslagvergunning aanvraagt is van mening dat de opgevoerde bedrijfseconomische grond voor het ontslag niet klopt”, weet het Kamerlid van 50PLUS. “Het UWV toetst de ontslagaanvraag marginaal en terughoudend, en controleert aangeleverde informatie van werkgever en werknemer in principe niet op juistheid.” Deze constatering van Kamerlid Corrie van Brenk wordt ondersteund door het inspectierapport ‘Ontslag aangevraagd en dan?’ van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Goed werk

Corrie van Brenk vindt dat het UWV voor het overtuigend  ‘aannemelijk maken’ van het ontslag de aangeleverde informatie goed moet verifiëren. Zij diende daarover een motie in. Minister Koolmees wendde zich echter van de motie af. Hij zei het inspectierapport te zwartgallig te vinden. Volgens de minister levert het UWV goed werk.

Het UWV is oké

Heeft minister Koolmees gelijk? Levert het UWV goed werk? Onze stelling is: ‘Het UWV is oké’. Mee eens? Of helemaal niet mee eens? Laat het ons weten! Mail uw ervaringen – positieve en negatieve – met het UWV naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij maken een (geanonimiseerde) bloemlezing van de inzendingen.

© 11 maart 2019