Martine Baay en Martin van Rooijen zijn dinsdag 11 juni namens 50PLUS geïnstalleerd als leden van de nieuwe Eerste Kamer. Gerrit Jan van Otterloo werd beëdigd als lid van de Tweede Kamer.

Installatie Martine Baay en Martin van Rooijen in de Eerste Kamer

Voor Martine Baay begon daarmee een tweede periode als lid van de Senaat. Voor Martin van Rooijen is de functie ook niet nieuw; hij zat van 2015 tot 2017 al namens 50PLUS in de Eerste Kamer. Hij verliet vorige week de Tweede Kamer om in de Senaat Jan Nagel op te volgen. Die heeft zijn actieve loopbaan in de politiek beëindigd.

Strengere integriteitscode

Op zijn eerste dag in de Senaat pleitte Van Rooijen op de radio voor een  strengere integriteitscode voor leden van de Eerste Kamer. De onlangs vastgestelde nieuwe regels verplichten Senatoren meer helderheid te geven over hun (neven)functies en over hun betrokkenheid bij het beoordelen van nieuwe wetten. “Ik denk dat de samenleving van ons verwacht dat we daarin nog strenger worden”, aldus Van Rooijen.

De beëdiging van Gerrit Jan van Otterloo in de Tweede Kamer

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer werd Gerrit Jan van Otterloo beëdigd als Kamerlid voor 50PLUS. Hij volgt Martin van Rooijen op. Van Otterloo stond in 2017 op plaats 5 van de kandidatenlijst van 50PLUS. Hij heeft een brede ervaring als bestuurder, onder meer bij een zorginstelling met verpleeghuizen, verzorgingshuizen en aanleunwoningen. Van 1986 tot 1994 was Gerrit Jan als Kamerlid voor de PvdA woordvoerder Volksgezondheid. “Ik wil me in de Tweede Kamer gaan inzetten voor een meer rechtvaardige verdeling van de lasten in de samenleving, en voor minder lasten voor de burgers. Daarnaast zal ik me vanzelfsprekend ook sterk maken voor ouderen; zij zijn onevenredig getroffen door de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Nog steeds wordt te vaak de rekening neergelegd bij de ouderen”, aldus Gerrit Jan van Otterloo.

Portefeuilleverdeling

Door het vertrek van Martin van Rooijen naar de Eerste Kamer en de komst van Gerrit Jan van Otterloo in de Tweede Kamer is er een nieuwe verdeling van portefeuilles ontstaan. Klik hier voor een overzicht van wie welke portefeuilles beheert en behartigt.

© 12 juni 2019