Komende jaren ontstaat er een tekort van tienduizenden verpleeghuisbedden. 50PLUS stelde over deze tikkende tijdbom vragen aan minister De Jonge van Volksgezondheid.

Meldpunt Max over de wachtlijsten voor verpleeghuizen

De wachtlijsten voor verpleeghuizen lopen op. Het aantal wachtenden nam in een jaar tijd met ruim de helft toe. Een tijdbom, want de vergrijzing zet door, constateerde het programma Meldpunt van Omroep Max (uitzending 7 juni). In februari stelde Simon Geleijnse in een debat met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het snel groeiende tekort aan verpleeghuisplekken al aan de orde. Het Kamerlid van 50PLUS vroeg een plenair debat aan over deze problematiek, maar kreeg daarvoor niet voldoende steun in de Tweede Kamer. Op 25 juni komt er wel een debat in commissieverband.

22 vragen

Omdat er geen debat in de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer komt, stelde Simon Geleijnse 22 vragen op aan minister De Jonge. Het Kamerlid wil van de bewindsman weten of hij de problemen die werden getoond in Meldpunt Max – het steeds langer en langer worden van de wachtlijsten voor verpleeghuisbedden – herkende en of deze wachtlijsten te voorkomen waren geweest door beleid van dit of vorige kabinetten Rutte.

Noodmaatregelen

Simon Geleijnse vroeg de minister de stand van zaken in kaart te brengen en ook de plannen voor verpleeghuisplaatsen voor de komende 5, 15 en 20 jaar in beeld te brengen. “Welke afstand tussen het verpleeghuis waar iemand is opgenomen en de oorspronkelijke woonomgeving vindt u acceptabel?”, vroeg Geleijnse aan De Jonge. “En overweegt u noodmaatregelen op korte termijn om de wachtlijsten te verkorten?”

Lees ook: Gigantisch tekort aan verpleeghuisplaatsen dreigt

Te lichtzinnig afgeschaft

Iemand kan pas op de wachtlijst worden geplaatst als hij of zij voldoet aan strenge toelatingseisen. De situatie is dan al schrijnend, zei Gert-Jan Waterink, directeur van Utrechtse zorgorganisatie Careyn, in de uitzending van Meldpunt Max. “Iedere maand wachten is dan te lang.” Simon Geleijnse vroeg aan minister De Jonge of hij zich in de constatering van Waterink kan vinden. Ook wil 50PLUS weten of het inderdaad zo is dat in 2013 en 2014 de verzorgingshuizen te lichtzinnig zijn afgeschaft, zoals in de uitzending werd beweerd. “En wie is daar volgens u verantwoordelijk voor?”, vroeg Simon Geleijnse.

Wanneer resultaat?

Kamerlid Geleijnse wil ook van Hugo de Jonge weten hoeveel verpleeghuizen en verpleeghuisbedden de komende tien tot vijftien jaar zullen vervallen vanwege renovatie of sluiting en hoeveel nieuwe verpleeghuizen er op dit moment gerealiseerd worden. “Wat gaat de minister doen om de wachtlijsten op korte en langere termijn op te lossen? En waarom namen de wachtlijsten, ondanks alle maatregelen, vooral in het afgelopen jaar zo sterk toen?”, wil Simon Geleijnse weten. Het Kamerlid van 50PLUS vraagt minister De Jonge tevens wanneer hij resultaat verwacht te zien van al die maatregelen en of hij een schatting kan geven van de tijd die het nog gaat duren voordat de wachtlijsten gaan afnemen.

Lees hier alle 22 vragen die Kamerlid Simon Geleijnse stelde
Bekijk de uitzending van Meldpunt Max

© 12 juni 2019