Wie regelmatig naar het ziekenhuis moet, krijgt te maken met hoge parkeerkosten. Veel ziekenhuizen rekenen forse parkeertarieven, tot wel 4 euro per uur. De rekening voor een controle of bezoek aan je zieke vader of moeder kan zo aardig oplopen. 50PLUS en de PvdA vinden dat het zo niet langer kan en vragen daarvoor aandacht met de actie #ziekeparkeerkosten. Zodat iedereen weer zeker kan zijn van een betaalbaar ziekenhuisbezoek.

Hoge parkeerkosten zijn al jaren een doorn in het oog. Daar moet nu echt een einde aan komen! “Iedereen moet zeker kunnen zijn van een betaalbaar ziekenhuisbezoek, deze parkeertarieven zijn onacceptabel”, stelt Lilianne Ploumen van de PvdA. Collega-Kamerlid Simon Geleijnse van 50PLUS sluit zich daarbij aan: “Het is volstrekt belachelijk dat je bij een bezoekje aan je vader of moeder in het ziekenhuis 6 euro parkeergeld moet betalen”.

Petitie tegen zieke parkeerkosten - Foto: Adri van Esch

26.781 handtekeningen

KBO-PCOB trekt ook aan de bel over de te hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen. De ouderenorganisatie overhandigde de Tweede Kamer op 25 juni een petitie met 26.781 handtekeningen hierover. “Mensen die over een langere periode vaker in het ziekenhuis moeten zijn, zijn hierdoor honderden euro’s kwijt”, stelt directeur Manon Vanderkaa (midden op de foto, met links Lilianne Ploumen en rechts Simon Geleijnse). “Ziekenhuizen lijken parkeerders steeds vaker te gebruiken als melkkoe. KBO-PCOB dringt met deze petitie aan op maatregelen om een eind te maken aan deze praktijk.”

Actie tegen zieke parkeerkosten

PvdA en 50PLUS voeren deze zomer samen actie tegen deze zieke parkeerkosten. De twee politieke partijen vragen mensen om hun ervaringen, en zullen vanuit de gemeente aandacht vragen voor het probleem. Op die manier wordt langzaam de kaart van Nederland ingevuld met parkeertarieven per ziekenhuis. Ga voor het opgeven van parkeertarieven van uw ziekenhuis naar de website www.ziekeparkeerkosten.nl.

Vragen in gemeenteraden

50PLUS en de PvdA zullen bovendien hun raadsleden oproepen vragen te stellen en zij delen een conceptmotie die raadsleden in hun gemeente kunnen indienen. In mei al vroegen Ploumen en Geleijnse aandacht voor de uit de pan gerezen parkeerkosten bij ziekenhuizen; ze vroegen minister Bruins van Medische Zorg om opheldering (zie kader hieronder).

► Ga naar de website www.ziekeparkeerkosten.nl

► Kamervragen over #ziekeparkeerkosten

In mei vroegen Lilianne Ploumen en Simon Geleijnse in de Tweede Kamer aandacht voor de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Die rijzen namelijk de pan uit. De twee Kamerleden vroegen minister Bruins van Medische Zorg om opheldering. “Kent u ook de verhalen van mensen die honderden euro’s per jaar kwijt zijn aan parkeerkosten bij het ziekenhuis?”, vroegen de twee politici aan Bruins.

“Het is onwenselijk dat patiënten en hun bezoekers tot wel 4 euro per uur kwijt zijn aan parkeerkosten. Of tot wel 36 euro per dag”, stellen Ploumen en Geleijnse. “Waar ligt wat minister Bruins betreft de grens voor parkeerkosten voor zieke mensen? En als het niet de bedoeling is dat patiënten veel geld betalen voor parkeren, welke oplossingen zijn er dan denkbaar om patiënten of naasten die een patiënt bezoeken te vrijwaren van hoge kosten?”

Geleijnse en Ploumen vragen of Bruins bereid is maatregelen te nemen tegen hoge parkeerkosten voor patiënten en hun familieleden. “Eerder gaf de minister op vragen van collega Van Gerven van de SP aan bereid te zijn de VNG en de koepels van ziekenhuizen te wijzen op terugkerende vragen over parkeertarieven”, stellen de twee Kamerleden, die van de minister willen weten wat dit heeft opgeleverd.

Lilianne Ploumen en Simon Geleijnse zijn van mening dat zorgverzekeraars een rol kunnen spelen bij het in de hand houden van parkeerkosten door bij het inkoopproces eisen te stellen aan de parkeertarieven voor patiënten. “Als de minister onze mening deelt, kan hij zorgverzekeraars ertoe aanzetten betaalbare parkeertarieven onderdeel te laten zijn van de contractonderhandelingen met ziekenhuizen”, aldus de Kamerleden van de PvdA en 50PLUS.

© 25 juni 2019