Alleen verliezers bij pensioenkortingen

Kamerlid Corrie van Brenk bestrijdt dat pensioenkortingen nodig zijn om het bestaande systeem betaalbaar te houden. “Ze maken de geesten rijp voor de sloop van ons stelsel.”

AD Opinie 3 oktober 2019     COLUMN    

“Volgens Klaas Knot zijn pensioenkortingen bij fondsen die in de problemen zitten onvermijdelijk. Uitstel van kortingen is de rekening doorschuiven naar jongere generaties, zo stelt de president van De Nederlandsche Bank.

De ouderen – zowel de huidige gepensioneerden als de nog werkenden – moeten pijn lijden om te voorkomen dat er voor jongeren straks te weinig overblijft. ‘Even door de zure appel heen bijten’, zo is het nogal eufemistische beeld dat daarbij wordt geschetst.

Het probleem is dat de meeste gepensioneerden al tien jaar zure appels eten. Ze hebben er het afgelopen decennium geen cent bij gekregen. Een koopkrachtverlies van al gauw 12 tot 15 procent, dat maar deels gecompenseerd wordt door de wel iets verhoogde AOW. Nu komen daar voor miljoenen mensen (opnieuw) forse kortingen overheen, als het aan Knot ligt.

Knot staat helaas niet alleen. Vorige week gaf premier Rutte tegenover fractieleider Henk Krol van 50PLUS toe dat de pensioenpotten met zo’n 1400 miljard euro inderdaad pakweg twee maal zo vol zitten dan in 2008. Maar volgens Rutte zijn de verplichtingen van de fondsen in dezelfde tijd verdrievoudigd. Rutte noemde de opstelling van 50PLUS – dat pensioenkortingen wil voorkomen via een hogere rekenrente – ‘potverteren’.

Het is een helaas effectief ‘frame’. Wie zich verzet tegen dreigende pensioenkortingen en pleit voor een iets hogere rekenrente wordt weggezet als egoïstische babyboomer die de pensioenruif voor de volgende generaties wil leegeten.

Het bizarre is dat de pensioenpotten het afgelopen decennium helemaal niet zijn verteerd. Integendeel. Het theoretische verdienvermogen van de Nederlandse pensioenfondsen is door de razendsnel gedaalde rekenrente inmiddels bijna nul geworden. En ‘dus’ moeten pensioenfondsen zich arm rekenen, terwijl het geld tegen de plinten klotst. Want de werkelijke opbrengst van de belegde miljarden is ondanks alles nog steeds heel fraai.

‘We vinden dat onze deelnemers meer zouden moeten profiteren van de goede rendementen op hun pensioengeld; alleen al dit jaar is er vijftig miljard euro verdiend’, schrijft het ABP op de eigen website. Ook andere pensioenfondsen pleiten voor een herziening van de Nederlandse rekenrente, de laagste van heel Europa. Als dat niet gebeurt, zijn forse kortingen in 2020 en 2021 niet te voorkomen. En daarmee wordt het draagvlak voor ons stelsel verder ondermijnd. Want kortingen zijn in de meeste gevallen onnodig en niet uit te leggen of te ‘verkopen’.
50PLUS is van mening dat het verlies van vertrouwen in ons pensioenstelsel niet wordt veroorzaakt door hebberige babyboomers, maar door rekenrentefundamentalisten zoals Klaas Knot. Die zorgen er voor dat pensioenfondsen ‘het geld niet meer bij de mensen krijgen’, zoals directeur Peter Borgdorff van PFZW het omschrijft.

Zij maken de geesten rijp voor de sloop van een stelsel dat nog altijd als één van de beste ter wereld geldt. Als ze daarin slagen, zijn niet alleen de ouderen, maar op langere termijn ook de jongeren de pineut. 

Corrie van Brenk,
Pensioenwoordvoerder 50PLUS Tweede Kamer
  
Dit opiniestuk staat ook in het AD van 3 oktober

© 3 oktober 2019