De brief over de huidige rekenregels voor de pensioenen ondertekend door 40 hoogleraren en andere deskundigen is de opsomming van de 50PLUS-inzet van de laatste jaren om enerzijds pensioenkortingen te voorkomen en anderzijds de mogelijkheid te bieden voor pensioenindexatie.

Motie 50PLUS over ingrijpen pensioenkortingen

Dat de overprudente rekenrentevoorschriften van de overheid – bekrachtigd door Dijsselbloem (PvdA), Knot (DNB), Koolmees (D66) en consorten – kant noch wal raakten, mag met de brandbrief van de hoogleraren en andere deskundigen overduidelijk zijn.

Stelselmatig geblokkeerd

Alle mogelijke initiatieven die 50PLUS in het verleden heeft ingezet om pensioenkortingen te voorkomen en pensioenindexering mogelijk te maken, zijn stelselmatig geblokkeerd door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. In meerdere gevallen kozen zelfs ook PvdA en GroenLinks ervoor om de 50PLUS-voorstellen te torpederen. Zoals bijvoorbeeld nog op 10 september jl., toen een motie van 50PLUS over ingrijpen om pensioenkortingen te voorkomen in de Tweede Kamer werd verworpen. (zie stemmingsuitslag hierboven)

Succes claimen

Het zal 50PLUS niet verassen wanneer diezelfde partijen – coalitie en andere tegenstemmers – de uit de brief voortvloeiende maatregelen om pensioenkortingen te voorkomen nu gaan claimen als hun initiatief… succes kent immers vele vaders. “Ik ben reuzebenieuwd welke draai die partijen hier nu aan gaan geven”, zegt fractieleider Henk Krol. “Jarenlang hebben ze 50PLUS en de mensen in het land in de kou laten staan.”

Roepende in de woestijn

50PLUS was – onder meer met Kamerleden Martin van Rooijen en Corrie van Brenk – jarenlang een roepende in de politieke woestijn. “Maar nu zoveel invloedrijke en deskundige mensen ons standpunt delen en zelfs de baas van het ABP de dreigende kortingen kolder vindt, kan het kabinet onmogelijk vasthouden aan zijn oude standpunt”, stelt Henk Krol. “De oplossing van dit pensioenprobleem is in zicht. De coalitiepartijen en hun vrienden van de PvdA en GroenLinks zullen met het schaamrood op de kaken naar de kiezers moeten om te vertellen: 50PLUS had dus tóch gelijk.”

► Alleen verliezers bij pensioenkortingen
► 50PLUS-pagina Pensioenen

© 14 oktober 2019