Iedereen moet vanaf 18 jaar het wettelijk minimumloon verdienen. Want tegenover volwassen werk hoort een volwassen loon te staan. Diverse organisaties en politieke partijen – waaronder 50PLUS – tekenden een manifest om dat te bereiken.

50PLUS-Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo ondertekent het manifest 'Volwassen werk, volwassen loon'

Wie 18 is, is voor de wet volwassen, mag stemmen, alcohol bestellen en moet huur en de zorgverzekering betalen. Maar wie 18 is, krijgt een jeugdloon en dus niet het loon van een volwassene. Mensen tussen 18 en 21 krijgen nog steeds minder betaald, terwijl ze wel dezelfde plichten en vaak ook dezelfde kosten hebben. Om die reden werd het manifest ‘Volwassen loon voor volwassen werk’ opgesteld. Het initiatief ging uit van de PvdA en de SP en hun jongerenorganisaties Jonge Socialisten en Rood. Naast de initiatiefnemers tekenden ook GroenLinks, Dwars, de LSVb, FNV Jong, CNV jongeren en JOB het manifest. Ook 50PLUS staat achter de inhoud van het manifest.

Voor álle volwassenen

Namens 50PLUS tekende Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo het manifest tijdens een bijeenkomst in Den Haag (foto). Volgens de ondertekenaars van het manifest ‘Volwassen loon voor volwassen werk’ moet het wettelijke minimumloon van toepassing worden voor alle volwassenen vanaf 18 jaar. Nu is dat nog vanaf 21 jaar, eerder was dat 23 jaar.

Beter pensioen later

“Het wettelijk minimumloon voor iedereen vanaf 18 jaar is belangrijk voor het opbouwen van een volwaardig bestaan en volwaardig maatschappelijk meedoen”, vindt Gerrit Jan van Otterloo. “En het is belangrijk voor de opbouw van een beter pensioen later!”

© 11 november 2019