In een zorginstelling in Wassenaar kunnen bewoners en familie elkaar – ondanks de coronacrisis – toch ontmoeten in een glazen bezoekershuisje. Met steun van de voltallige Tweede Kamer heeft 50PLUS het kabinet verzocht dit mooie initiatief in heel Nederland te bevorderen.

Bezoekershuisje in Wassenaar - Foto: Claris Zorggroep

Het idee ontstond door het glazen huis van radiozender 3FM: Zorgvilla Den Deijl bouwde een glazen huisje in de tuin waar bewoners en familie elkaar kunnen ontmoeten zonder dat de veiligheid in het geding is. Door het coronavirus kunnen bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen geen bezoek van partner, kinderen, familie, vrienden en kennissen meer ontvangen. Bewoners begrijpen in veel gevallen goed dat deze maatregel noodgedwongen genomen is om hun kwetsbare gezondheid te beschermen. Maar het gemis van direct contact met hun dierbaren is groot. Het bezoekershuisje bij de zorginstelling in Wassenaar is een mooie tijdelijke oplossing.

Welbevinden
“Contact van ouderen met hun familie is van groot belang voor hun welbevinden”, zegt Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS. “Telefonisch contact is natuurlijk aardig, maar wel heel mager. En digitaal contact is lang niet voor iedereen mogelijk of voldoende. Daarom juich ik het initiatief in Wassenaar zo enorm toe en heb ik het kabinet gevraagd te bevorderen dat zoveel mogelijk zorginstellingen een soortgelijke voorziening realiseren. Mijn voorstel is door de hele Tweede Kamer aangenomen; daar ben ik erg blij mee!”

Gezellige woonkamer
Het bezoekershuisje in de tuin van Den Deijl, een zorginstelling speciaal voor mensen met dementie, is door een glazen wand verdeeld in tweeën. De glaswand zorgt ervoor dat zowel de bewoner als de bezoekers veilig in het tuinhuis kunnen zitten. Het huisje is ingericht als een gemoedelijke woonkamer, met fauteuils, tafeltjes en planten. Familieleden gaan aan de ene kant via een deur naar binnen, de bewoner aan de andere kant. Een half uur lang kunnen ze elkaar zo zien en met elkaar praten, onder het genot van een kopje koffie met een koekje.

Tevreden
“Het is alsof bewoner en familie gezellig in één ruimte zitten”, constateert het team van de Wassenaarse zorginstelling tevreden over het bezoekershuisje, een idee van Willem Holleman, directeur bij de Claris Zorggroep waaronder Den Deijl valt. “We zijn bijzonder blij dat we dit voor onze bewoners hebben kunnen regelen”, aldus Holleman.

► Naar de nieuwspagina over de coronacrisis

© 9 april 2020