Actie, toewijding en focus voor verpleeghuizen

Naast een sprankje hoop over minder opnames op de intensive care staat het grote aantal patiënten en overledenen in verpleeghuizen. “Hoe kan het virus daar zo om zich heen grijpen terwijl de instellingen vrijwel op slot zijn?”, vroeg Henk Krol aan het kabinet. “Actie, toewijding en focus, dat is wat verpleeghuizen nodig hebben!”

Henk Krol: "We moeten ons aan de richtlijnen blijven houden, hoe moeilijk dat soms ook is!”

Er is een sprankje hoop, constateerde Henk Krol tijdens het wekelijkse debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer – het enige debat dat in de grote vergaderzaal wordt gehouden. “Het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op de intensive care laten een dalende trend zien. Elke dag kijken we weer reikhalzend uit naar lagere cijfers. Het lijkt nu echt de goede kant op te gaan en dat is verheugend!”

Richtlijnen
De fractievoorzitter van 50PLUS wees echter ook naar de andere kant van de medaille: de vele patiënten die nog steeds sterven – vooral oudere mensen. “De druk op de zorg is nog immens en er is geen geschikt medicijn beschikbaar. We moeten ons aan de richtlijnen blijven houden, hoe moeilijk dat soms ook is!” Eén van die richtlijnen is: ‘Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder’. “Geldt dat ook voor ontmoetingen – buiten – tussen kinderen, ouders en grootouders als ze de 1,5 meter afstand in acht nemen?”, vroeg Henk Krol aan minister De Jonge van Volksgezondheid.

Verpleeghuizen
In verpleeghuizen worden extreem veel mensen getroffen door corona, constateert Henk Krol somber. “Duizenden besmette patiënten en honderden dodelijke slachtoffers. Veel ouderen die niet langer thuis konden blijven wonen zijn toevertrouwd aan de liefdevolle zorg in een verpleeghuis. Maar het lukt vaak niet om ze te beschermen tegen deze ziekte. Al weken geleden vroegen we aandacht voor deze schrijnende situatie en vandaag dringt de vraag zich op: heeft het kabinet echt voldoende gedaan om dit drama – binnen de grote crisis – te voorkomen of te beperken? Is het tekort aan beschermende middelen, of vooral de focus op ziekenhuiszorg, mogelijk een reden? Hoe kan het virus zo om zich heen grijpen terwijl de instellingen vrijwel op slot zijn?”

Actie nodig
De partijleider van 50PLUS wil graag van het kabinet horen hoe we mensen kunnen ondersteunen die hun partner, ouder of kind niet mogen bezoeken. “Kunnen we iets leren van de bewoners die niet ziek zijn geworden, of van instellingen en afdelingen die geen coronapatiënten hebben? Zijn aandacht voor verpleeghuizen zal onverminderd doorgaan, schrijft de minister. Aandacht …, wat is dat? Wat 50PLUS betreft echt te zwak. Actie, toewijding en focus, dat is wat we nodig hebben!”

Beschermende middelen
50PLUS is niet gerustgesteld door de gemelde stand van zaken op het gebied van beschermende middelen. “Integendeel!”, zei Henk Krol tijdens het crisisdebat. “De levering van alle bestellingen is onzeker, de productie in Nederland komt veel te traag op gang en de beschikbare grondstoffen zijn beperkt beschikbaar, namelijk voor drie weken gebruik. En nog steeds regent het klachten van zorgmedewerkers. Zij moeten hun belangrijke werk veilig kunnen doen! Kan de minister hier nog eens uitgebreid op ingaan, zeker ook gezien het feit dat de reguliere zorg en andere beroepen straks ook veilig hun werk willen doen. En terwijl ze in andere landen mondkapjes uitdelen bij de ingang van de supermarkt en in het openbaar vervoer, hebben we hier onvoldoende om zorgmedewerkers te beschermen…! Is het nieuwe verdeelmodel naar tevredenheid van alle zorgaanbieders? Kan de minister aandacht besteden aan de positie van mantelzorgers in het verdeelmodel?”

Henk Krol eindigde zijn inbreng bij het coronadebat in de Tweede Kamer met een drietal vragen:

“Is de minister bereid om samen met gemeenten te bekijken hoe de groep mantelzorgers – die nu veel zwaarder belast worden – beter ondersteund kan worden door de gemeente?”

“Is de minister – op termijn – bereid een landelijk expertisecentrum in te richten voor psychosociale hulp voor zowel medewerkers, patiënten en familie?”

“Het kabinet kreeg in 2016 en in 2018 dringende adviezen over de aanpak van een pandemie, maar lijkt die volledig genegeerd te hebben met alle gevolgen van dien. Waarom, zo vraag ik de minister-president?”

© 16 april 2020