Medewerkers in vitale sectoren en zorgmedewerkers houden van een eventuele bonus ook écht netto iets over, hoopt 50PLUS. Het kan niet zo zijn dat bonussen weer helemaal worden verslonden door de Belastingdienst.

Bonus - Beeld: Pixabay

50PLUS staat achter de fiscale maatregelen die door het kabinet genomen zijn door de crisis rond het coronavirus. “Het niet nemen van deze tijdelijke maatregelen zou leiden tot kolderieke bureaucratische situaties”, stelt Gerrit Jan van Otterloo. Het zou regelrechte onrechtvaardigheden voor ondernemers en werknemers – in dit verband met name ook voor grensarbeiders – tot gevolg hebben, merkt het Kamerlid van 50PLUS op.

Eenmalige bonussen
50PLUS vindt het wel teleurstellend te moeten constateren dat in de gepresenteerde plannen niets staat over de afbouw van toeslagen voor mensen in vitale beroepen, en stelde daar vragen over. “Wordt een tijdelijke opschorting van de afbouw van toeslagen voor bijvoorbeeld zorgpersoneel niet overwogen?”, vraagt Gerrit Jan van Otterloo aan het kabinet. Hij wil weten waarom niet: “Zijn er technische aspecten die het kabinet verhinderen om deze maatregel uit te werken en uit te vaardigen? Geeft het kabinet voorkeur aan de verstrekking van eenmalige bonussen aan personeel in vitale beroepen in plaats van een tijdelijke opschorting van de afbouw van toeslagen?” 50PLUS hoopt dat een bonus niet slechts compensatie biedt voor het verlies aan toeslagen, maar dat de betrokken medewerkers er ook echt netto iets extra’s aan overhouden.

Onacceptabel
50PLUS dringt erop aan bij het kabinet dat ook vitale werknemers die niet voor de overheid werken iets krijgen. Voor werknemers in vitale beroepen, ongeacht of ze werkzaam zijn voor de overheid of in de marktsector, zou een uniforme tijdelijke regeling getroffen moeten worden om te voorkomen dat deze dik verdiende bonussen weer moeten worden ingeleverd bij de Belastingdienst. “Het zou onacceptabel zijn als de vitale werknemers met lage salarissen hun extraatjes moeten inleveren in de vorm van minder toeslagen, terwijl de beter betaalde vitale werknemers de bonus wel kunnen houden omdat zij geen toeslagen hebben die afgebouwd kunnen worden”, aldus Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo.

Sportscholen en BTW
Met betrekking tot de fiscale maatregelen vindt 50PLUS ook dat het verlaagde BTW-tarief voor sportlessen een krachtig middel is om de sector te stimuleren te werken aan een nieuw of tweede verdienmodel. “Alle bedrijven die een deel van hun omzet kunnen verplaatsen naar digitale diensten leveren een grote bijdrage aan het beperken van de economische schade”, vindt Kamerlid Van Otterloo en hij vroeg aan het kabinet waarom deze maatregel alleen geldt voor sportscholen. “Er zijn toch veel meer bedrijven, binnen en buiten de vrijetijdssector, waar een tijdelijk verlaagd tarief voor BTW dezelfde positieve effecten heeft als voor sportscholen?”

► Naar de pagina met nieuws over corona

© 30 april 2020