Biljet van 50 euro - Foto: Isadora Lollo (FreeImages)50PLUS wil dat het kabinet onderzoekt of het mogelijk is de btw ook in Nederland tijdelijk te verlagen. Buurlanden als Duitsland en België besloten onlangs al om de btw te verlagen om de economie aan te jagen.

Duitsland wil de btw-tarieven over de hele linie verlagen, terwijl België kiest voor een verlaging van het btw-tarief in de horeca. In beide landen maakt de btw-verlaging deel uit van een pakket maatregelen voor sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.

Schatkist
Gerrit Jan van Otterloo heeft naar aanleiding van de btw-verlagingen in de buurlanden vragen gesteld aan staatssecretaris van Financiën Vijlbrief. Het 50PLUS-Kamerlid wil van de staatssecretaris weten wat het de schatkist zou kosten als Nederland per 1 juli dit jaar het hoge en het lage btw-tarief zou verlagen.

50PLUS denkt daarbij aan een verlaging van het hoge tarief met 3 procent (van 21 naar 18 procent) en een verlaging van het lage tarief dat onder andere geldt voor groente en fruit met 2 procent (van 9 naar 7 procent).

Andere opties
50PLUS wil daarnaast weten of deze maatregelen ook uitvoerbaar zijn voor de Belastingdienst en of ze per 1 juli al zouden kunnen ingaan. De Belastingdienst kampt zoals bekend met grote technische problemen. Mocht een btw-verlaging om die reden niet op korte termijn haalbaar zijn, dan wil Van Otterloo weten of het kabinet andere beleidsopties in petto heeft on de consumptie en de economie te stimuleren. Dat is van groot belang voor veel zwaar getroffen bedrijven in de detailhandel en de horeca.

© 11 juni 2020