Ouderen voelden zich in de coronacrisis niet gehoord door minister-president Rutte en minister De Jonge. Op dringend verzoek van 50PLUS gaan de twee bewindslieden nu ouderen uitnodigen op het Catshuis voor een gesprek.

Ouderen zijn onmiskenbaar de meest kwetsbare groep tijdens deze coronacrisis. Er wordt van alles over hen besloten, en voor hen, maar ouderen voelen zich niet gehoord. Minister-president Rutte beloofde ouderen beschermen, maar hij vroeg hen er niets over, constateerde De Telegraaf onlangs.

Nauwelijks betrokken
In de ochtendkrant zegt onderzoeksleider Jolanda Lindenberg van de Leyden Academy on Vitality and Ageing dat ouderen zelf in de discussie over de ic-bedden nauwelijks werden betrokken. “Dat geldt ook breder bij de totstandkoming van beleid en maatregelen in de coronacrisis. Ouderen vormen de belangrijkste risicogroep, maar aan hen wordt niets gevraagd, terwijl premier Rutte bijvoorbeeld wel expliciet jongeren uitnodigde om mee te denken.”

Dringend verzoek
Léonie Sazias sprak premier Rutte hierop aan tijdens het ingelaste debat over de coronacrisis in Nederland. Waarom praatte hij op het Catshuis wél met jongeren en met mensen van Black Live Matters – wat heel goed is – maar niet met ouderen?, vroeg het Kamerlid van 50PLUS rechtstreeks aan Mark Rutte. “50PLUS vraagt de minister-president dringend om ook ouderen en hun familie uit te nodigen op het Catshuis. Zodat er mét de ouderen wordt besloten en níet over hun hoofden heen.”

Directe input
Minister-president Rutte zei de handschoen van Léonie op te pakken. Hij gaat – samen met minister Hugo de Jonge – ouderen, waaronder ook bewoners van verpleeghuizen, uitnodigen voor een gesprek. Op die manier wil hij – eindelijk – direct hun input krijgen.

© 13 augustus 2020